Dunarea, pe sectorul aval de la Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Portile de Fier pana la Zimnicea, va fi sub cod portocaliu de inundatii, incepand de luni, la ora 6.00, potrivit unei avertizari hidrologice valabile pana pe 26 mai, informeaza Mediafax.

Incepand cu data de 19.05.2014 ora 6.00, se instituie cod portocaliu pe Dunare pe sectorul aval SHEN Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia), in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, se spune intr-o noua avertizare a Institutului de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA) valabila de sambata dimineata pana pe 26 mai.

Totodata, de sambata, la ora 6.00, se instituie cod galben pe Dunare pe sectorul aval SHEN Portile de Fier (sector indiguit aval Gruia) - Zimnicea (judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman), iar din 20 mai, ora 6.00, pe sectorul aval Zimnicea (judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta, Galati si Tulcea).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul romanesc al Dunarii, va fi influentat semnificativ si de modul de exploatare al SHEN Portile de Fier, se mai spune in aceasta avertizare.

Prognoza debitelor maxime pe Dunare la intrarea in tara are un grad ridicat de incertitudine in acest moment datorita variatiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluentii Dunarii, generate de severitatea exceptionala a fenomenelor hidrometeorologice mai ales din bazinele hidrografice ale afluentilor principali ai Dunarii (Sava si Morava).

Ploile torentiale deosebit de insemnate cantitativ care s-au inregistrat in ultimele zile in bazinele hidrografice din Serbia si din Bosnia - Hertegovina au generat viituri exceptionale care in multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depasit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituita in Serbia si Bosnia - Hertegovina, la nivel national, starea de alerta.