Directia Nationala Anticoruptie a confirmat vineri, la solicitarea HotNews.ro, ca exista o cauza penala avand ca obiect infractiunea de santaj imputata deputatului PSD Sebastian Ghita.

Sebastian GhitaFoto: AGERPRES

Realitatea.net a scris joi ca un fost director general al Autoritatii de Management din cadrul POSDRU a depus un denunt la Directia Nationala Anticoruptie in care il acuza pe deputatul PSD Sebastian Ghita ca ar fi facut presiuni pentru ca firmele pe care le-a detinut sa castige contracte pe fonduri europene, sustine Realitatea.net. Potrivit sursei citate, Sebastian Ghita este acuzat si de trafic de influenta astfel incat contractele sa fie semnate, iar platile din cadrul acestora sa fie facute preferential.

Solicitat de HotNews.ro sa comenteze aceste afirmatii, Biroul de presa al DNA a precizat vineri ca "o cauza penala avand ca obiect aspectele mentionate de dvs. se afla in lucru la DNA", mentionand ca deocamdata nu pot fi furnizate detalii suplimentare, avand in vedere prevederile legii.

Realitatea.net a precizat ieri ca denuntul a fost facut de Carmen Rosu, fosta sefa a Autoritatii de Management din cadrul POSDRU. Aceasta ocupa in prezent pozitia sase pe lista Partidului Miscarea Populara pentru alegerile europarlamentare.

Realitatea.net afirma ca in denunt fostul director il acuza pe Ghijta "ca a exercitat asupra sa presiuni concretizate in trafic de influenta si santaj cu referire la contractele firmelor XOR IT System, Teamnet si Asesoft care derulau proiecte cu finantare europeana".

Iata mai jos cateva pasaje din denuntul citat de Realitatea.net:

Sebastian Ghita a insistat in semnarea contractului mizand pe o decizie finala si irevocabila obtinuta pe fondul unor erori ale AMPOSDRU si Ministerul Muncii. Raportul subliniaza caracterul nelegal al contractului de da oferta neacceptabila prin neindeplinirea criteriilor minime de calificare pana la suspiciuni privind modul de atribuire a contractului. In prezenta unui coleg i-a solicitat lui Sebastian Ghita sa faca demersurile de renuntare la contract pentru ca neeligibilitatea contractului este clara iar Comisia Europeana nu tine cont de deciziile instantelor pentru ca nu pot aprecia cum s-au derulat faptele. La aceasta data este semnat contractul, deci exista prejudiciu cert. In aceste conditii denuntatorul a preferat sa renunte la functia detinuta AMPOSDRU in iunie 2012.

Dupa mutarea la o alta institutie cu fonduri UE, denuntatorul ar fi fost sunat de Sebastian Ghita pentru a solicita plata unor contracte pentru anumite spitale prin care s-au derulat contractele Teamnet. Deputatul ar fi solicitat sa fie primita o anumita doamna ca reprezentanta a spitalelor desi dansa lucra la Teamnet. Dupa verificarile efectuate au rezultat atat suspiciuni de frauda cat si incalcarea legislatiei in vigoare. Verificarile achizitiilor respective au fost efectuate de catre experti in achizitii si IT.

Dupa o zi, denuntatorul ar fi primit telefon de amenintare din partea lui Sebastian Ghita, care aflase de la de demersurile sale.

Dupa de a aplicat de corectii financiare, denuntatorul spune ca nu i s-a prelungit detasarea "la solicitarea premierului" Victor Ponta, fiind mutat ulterior la Ministerul Fondurilor Europene pe o pozitie mai putin vizibila. In septembrie 2013, ar fi primit un nou apel telefonic de amenintare si santaj de la Sebastian Ghita ca ii sunt blocate afacerile si ca se va ocupa personal de persoana denuntatoare.

La inceputul acestei saptamani, primarul sectorului 3, Robert Negoita (PSD), a depus la Parchetul General o plangere penala impotriva deputatului PSD Sebastian Ghita, sustinand ca acesta l-a amenintat cu moartea la telefon, anunta Agerpres. "Mi-a spus: Te termin. Ai intrat pe mana mea. Te termin. Mori de mana mea. Nu o sa te las", a relatat Robert Negoita convorbirea cu Sebastian Ghita. Negoita a spus ca nu a inregistrat acea convorbire telefonica, aratand ca el "nu este securist" si nu provine dintr-o familie de securisti.

Deputatul PSD Sebastian Ghita sustine ca nu a vorbit cu Robert Negoita de mai multe zile si ca nu a avut niciodata legaturi de niciun fel cu acesta, transmite RomaniaTV.net.