Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu care a avut discutii la Ministerul Apararii Nationale, a felicitat autoritatile de la Bucuresti pentru alocarile bugetare suplimentare destinate armatei.

Seful Executivului a precizat ca, in discutiile cu oficialul NATO, a asumat faptul ca Romania va creste gradual alocarea bugetara in domeniul Apararii, astfel incat in 2017 sa ajunga la 2% din PIB, asa cum este cerinta pentru toate statele membre ale Aliantei Nord Atlantice.

"Am discutat cu secretarul general al NATO inclusiv despre alocarea bugetara. Am sustinut si am fost in primul rand felicitati pentru alocarile suplimentare in domeniul Apararii. De asemenea, am precizat cat de important a fost si este pentru economia romaneasca, pentru locuri de munca, pentru dezvoltarea sistemului militar si de aparare al Romaniei faptul ca am obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor istorice din industria de Aparare.

Fara aceasta stergere a datoriilor istorice, practic, toate fabricile de tehnica militara din Romania erau condamnate la faliment. Si, in plus, am asumat - si sunt convins ca voi avea sprijinul politic din partea tuturor fortelor politice reprezentate in Parlament - faptul ca aceasta crestere a alocarilor pentru Ministerul Apararii pe care am realizat-o in 2013 si in 2014.... Va reamintesc ca am preluat de 1,1% din PIB, o catastrofa pentru Armata Romana si pentru capabilitatile militare romanesti. Am ajuns azi la 1,5% din PIB si, pe baza unei cresteri graduale asumate de catre Parlament de 0,2% din PIB, in 2017 vom putea sa avem acel 2% care este solicitat la nivelul tuturor membrilor NATO", a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Intrebat daca in cadrul intrevederii s-a discutat despre posibilitatea prezentei permanente a NATO in tara noastra, Ponta a spus: "Se discuta de secretarul general al NATO cu toti reprezentantii statului roman - presedinte, ministrii, tot ceea ce tine de strategia in viitor. Ceea ce este important este angajamentul foarte ferm de respectare si de solidaritate cu toate tarile NATO, inclusiv Romania".

Seful Executivului a precizat ca 'nu exista niciun fel de pericol concret pentru populatia sau pentru teritoriul Romaniei atat timp cat suntem membri ai NATO', dar a tinut sa sublinieze rolul strategic pe care tara noastra il are in regiune.

"Romania este la frontiera NATO cu cea mai tulburata regiune, in fata tuturor agresiunilor produse impotriva Ucrainei si din acest punct de vedere Romania are un rol strategic fundamental", a precizat Ponta la Palatul Victoria.

Ponta a precizat ca, in plus, aceasta alocare va permite ca Romania sa-si indeplineasca toate obligatiile care decurg din calitatea sa de membru al NATO si, evident, granita estica a Aliantei Nord Atlantice.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, vineri, cu onoruri militare la Ministerul Apararii Nationale, in prezenta premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea si a ministrului Apararii, Mircea Dusa. Secretarul general al NATO va fi primit vineri si de presedintele Traian Basescu.