Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca actiunile militare "ilegale" ale Rusiei in Ucraina au schimbat "dramatic" situatia de securitate in Europa. Rasmussen, aflat intr-o vizita in Bucuresti, se asteapta ca la summitul NATO din septembrie din Tara Galilor sa fie luate masuri pe termen lung pentru apararea tarilor aliate. Seful NATO a mai vorbit in interviu despre modul in care propaganda rusa incearca sa onfluenteze decizia politica in statele membre ale aliantei nord-atlantice si despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei.

Anders Fogh Rasmussen, interviu pentru HotNews.roFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos interviul complet si in varianta VIDEO

  • Filmul a fost realizat cu echipament NIKON

Rep: Oficiali romani au cerut baze permanente NATO in Romania. Vom avea asa ceva?

Anders Fogh Rasmussen: Acum evaluam ce pasi trebuie sa urmam pentru a intari si mai mult apararea colectiva. Si, bineinteles, aceasta va include si consideratii despre ceea ce noi numim desfasurarile de trupe si tehnica necesare. Dar e putin prea devreme pentru a spune exact cum si unde; fiti siguri ca nu vom ezita sa luam toate masurile necesare.

Rep: Ne putem astepta la o discutie despre baze permanente NATO in septembrie, la Summittul NATO?

Anders Fogh Rasmussen: Da, ma astept ca la sumitul NATO din Tara Galilor, in septembrie, sa luam decizii despre masuri pe termen lung pentru a intari apararea colectiva. Apararea colectiva este scopul principal al NATO.

Rep: Am vazut masurile luate in ultima perioada pentru a asigura aliatii, cu miscari de trupe si tehnica militara in tarile din regiune, inclusiv in Romania. Ce alte astfel de miscari vor urma in Romania?

Anders Fogh Rasmussen: Am luat deja masuri. Am trimis avioane AWACS pentru supraveghere in Polonia si Romania, ati vazut o prezenta navala mai mare in Marea Neagra. Si ar putea urma alte masuri care ar include o innoire a planurilor de aparare deja existente, dezvoltarea de noi planuri de aparare, exercitii militare avansate si, de asemenea, noi desfasurari de trupe si tehnica militara.

Rep: Are Romania un plan de contingenta in NATO sau nu?

Anders Fogh Rasmussen: Niciodata nu comentam despre existenta planurile de contingenta. Dar va asigur ca avem deja toate planurile puse in aplicare pentru a asigura aparararea si protectia efectiva a tuturor aliatilor. Dar situatia de securitate de dupa actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina face necesar pentru noi sa ne updatam planurile deja existente si sa de asemenea sa dezvoltam noi planuri.

Rep: Deci spuneti ca NATO dezolta noi planuri pentru aliati. Ce inseamna asta pentru Romania?

Anders Fogh Rasmussen: Niciodata nu comentam despre detaliile planurilor noastre de aparare. Dar va pot asigura ca, fiind cea mai puternica alianta militara, noi avem active toate planurile necesare pentru a asigura apararea aliatilor impotriva oricarei amenintari. Dar comportamentul Rusiei in Ucraina a shimbat dramatic situatia de securitate in Europa si asta face necesar pentru noi sa actualizam planurile de aparare existente si sa cream unele noi.

Rep: Aveti dovezi ca Rusia isi retrage fortele armate de la granita cu Ucraina?

Anders Fogh Rasmussen: Nu. Si acesta e un raspuns clar. Nu avem nici o dovada palpabila ca Rusia isi retrage trupele. Am vazut anunturi similare dinspre Rusia in trecut si nu s-a intimplat nimic. Sintem foarte precauti cind vine vorba despre astfel de anunturi. De aceea cerem Rusiei in continuare sa-si retraga trupele.

Rep: Presedintele Romaniei a spus ca Rusia vrea sa ajunga sa controleze gurile Dunarii. Aveti informatii in acest sens?

Anders Fogh Rasmussen: Nu comentam informatii de intelligence. Dar nu e nici o indoiala ca actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina au efecte dincolo de Ucraina. E vorba despre un obiectiv pe termen lung al Rusiei de a-si restabili o sfera de influenta in fostul spatiu sovietic. Asta include si interesul Rusiei de a prelungi conflictele din apropiere: Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, acum si Crimeea. Rusia foloseste aceste conflicte inghetate pentru a impiedica tarile respective sa-si urmeze drumul spre integrarea in UE si NATO.

Rep: Va asteptati la provocari ale Rusiei in Moldova in urmatoarele saptamani, pana la semnarea Acordului de asociere cu UE?

Anders Fogh Rasmussen: Nu am nici o indoiala ca Rusia isi va creste presiunea in Moldova, probabil si in Georgia, in asteptarea finalizarii acordurilor de asociere cu UE. Am vazut asta in trecut, o vom vedea si in viitor, pentru ca acesta e scopul Rusiei: sa impiedice aceste tari sa aiba relatii apropiate cu UE si NATO.

Rep: In Norvegia, Suedia, chiar si Ungaria au aparut informatii publice despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei. Aveti informatii despre cresterea spionajului rus si in Romania?

Anders Fogh Rasmussen: Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO.

Rep: Serviciul secret german e ingijorat de faptul ca Bulgaria raspunde la comezile Moscovei, dupa cum a aratat presa germana. Aveti ingrijorari similare si despre Romania?

Anders Fogh Rasmussen: Am vizitat recent Bulgaria si nu am motive sa pun la indoiala atasamentul Bulgariei fata de NATO sau fata de UE. Dar, in mod clar, Rusia e foarte activa si cind vine vorba de Bulgaria.

Rep: Dar in Romania?

Anders Fogh Rasmussen: Nu am exemple concrete, dar as fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania.

Rep: In Romania a existat un conflict intre presedinte si premier pe tema CSAT - daca sa aiba sau nu o sedinta legata de Rusia. Este acesta un semn de slabiciune a unui stat aliat?

Anders Fogh Rasmussen: Nu voi comenta nimic despre problemele interne din Romania.

Rep: Fostul secretar american de stat Hillary Clinton a spus ca unul dintre motivele pentru care Ucraina a ajuns intr-o situatie critica este si coruptia, influenta majora a oligarhilor asupra statului. Vedeti coruptia drept o amenintare si pentru alte tari din regiune, pentru Romania?

Anders Fogh Rasmussen: Cred ca eforturile de a combate coruptia sint de lunga durata si toate guvernele ar trebui sa se concentreze pe asta. A fost unul dintre criteriile de aderare in UE si NATO. Oricind vedem exemple de coruptie, ar trebui pedepsita sever iar guvernele ar trebui sa-si dedice eforturile pentru a lupta cu acest flagel.