Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a promis joi o "perspectiva" europeana Republicii Moldova, fosta republica sovietica care va semna in 27 iunie un acord de asociere cu UE, scrie AFP.

"Credem in perspectiva europeana a Moldovei", a declarat Barroso, la capatul unei intrevederi, la Bruxelles, cu premierul Iurie Leanca. "Nu vedem acordul de asociere ca fiind capatul unui drum", acest acord "nu constituie scopul final in relatiile UE-Moldova", a adaugat acesta.

"Va multumesc pentru incredere", a raspuns premierul moldovean, care afirmase la finele lui aprilie ca tara sa doreste sa devina "membru cu drepturi depline al Uniunii Europene cand Romania va detine presedintia UE in 2019".

Potrivit lui Leanca, o Moldova "mai europeana" va fi in masura sa ofere garantii minoritatilor nationale si va fi "mult mai atractiva" pentru regiunea separatista pro-rusa Transnistria, sustinuta de Moscova.

"Integrarea europeana nu trebuie sa impiedice imbunatatirea, aprofundarea si imbogatirea relatiilor noastre cu Federatia Rusa", a adaugat premierul Leanca.

Barroso a reafirmat ca parteneriatul estic lansat de UE cu fostele republici sovietice, conceput initial ca o alternativa la integrarea acestor tari, nu este "indreptat impotriva nimanui".

Presedintele Comisiei a caracterizat din nou drept "inacceptabila" orice actiune a Rusiei pentru a face presiuni asupra fostelor republici sovietice acre doresc sa se apropie de UE. "Dreptul unei tari de a negocia cu o alta tara este un principiu care a fost acceptat chiar si in perioada razboiului rece", a subliniat el.