Aproximativ 1.000 de sindicalisti de la metrou au plecat in mars spre Guvern, dupa ce au pichetat si si-au depus revendicarile la Ministerul Transporturilor, urmand sa protesteze in Piata Victoriei pentru ca nu li s-au majorat salariile si sa depuna documente la sediul PSD, anunta Mediafax.

Sindicalistii din Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) s-au adunat in jurul orei 14.00 in fata sediului Ministerului Transporturilor, unde si-au depus revendicarile, inainte de a pleca in mars spre Guvern, conform programului actiunii anuntate pentru joi.

Liderii de sindicat s-au declarat nemultumiti ca nu au fost primiti de niciun secretar de stat la Ministerul Transporturilor, spunand ca acestia sunt in campanie electorala.

La sediul ministerului, liderul USLM Ion Radoi le-a transmis prin portavoce ca miercuri seara s-a intalnit cu primarul Capitalei Sorin Oprescu si i-a explicat acestuia ca preluarea Metrorex de primarie este o capcana pentru el, intrucat nu va avea fondurile ncesare.

Protestatarii scandeaza "Muncim, luptam, metroul aparam!", "Demisia!" si "Jos, jos, jos Guvernul mincinos!" si fac zgomot cu fluiere si vuvuzele.

Ei vor continua actiunea, intre orele 15.30 si 16.00, in Piata Victoriei, apoi vor merge la sediul central al Partidului Social Democrat, pentru depunerea de acte, a anuntat USLM.

Sindicalistii spun ca sunt nemultumiti de neaplicarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca - Metrorex si a prevederilor Memorandumului semnat de premierul Victor Ponta in 25 septembrie 2013, prin care se stabilea aplicarea, din 1 ianuarie 2014, a unei cresteri salariale cel putin egale cu indicele mediu de crestere a preturilor.

USLM mai reclama modificarea unilaterala a organigramei Metrorex incepand din luna mai, fara consultarea reprezentantilor salariatilor, dar si intentia trecerii societatii in subordinea Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti.

Pe lista de revendicari se afla si starea precara a curateniei din metrou, USLM reclamand o decizie unilaterala a administratiei Metrorex, in urma careia aproximativ 300 de salariati au ramas fara un loc de munca din 17 aprilie, dar si desfiintarea "Clubului Sportiv Metrorex din cauza refuzului administratiei de a mai sustine financiar activitatea sportiva".

Administratia Metrorex arata, intr-un comunicat de presa, ca "pana la data prezenta toate prevederile CCM au fost respectate si aplicate intocmai".

"Astfel, cu privire la cresterile salariale convenite prin CCM, aplicarea efectiva se va realiza dupa aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al societatii pe anul 2014, in condittile stabilite de prevederile legale in vigoare. De altfel, problematica drepturilor salariale constituie o preocupare permanenta a conducerii societatii fiind garantate si asigurate veniturile lunare ale salariatilor la nivelurile stabilite cu USLM", se arata in comunicatul Metrorex.

Conducerea companiei mai precizeaza ca actualizarea structurii organizatorice a societatii reprezinta atributul exclusiv al angajatorului in conformitate cu prevederile legale in vigoare - Codul Muncii, recunoscute si de USLM prin CCM in vigoare care prevede ca "salariatii recunosc drepturile exclusive al patronatului in planificarea, organizarea si conducerea activitatii societatii".

"Subliniem ca actualizarea structurii organizatorice s-a realizat in scopul diminuarii numarului functiilor de conducere la varf - cerinta expresa a sindicatului USLM din perioada negocierii CCM in vigoare (in cursul lunii septembrie 2013), a eficientizarii activitatii, fara disponibilizari de personal si cu efect direct in diminuarea cheltuielilor salariale pentru personalul de conducere", se mai spune in comunicat.

Totodata, conducerea Metrorex mai spune ca, impreuna cu Ministerul Transporturilor, a initiat intalniri cu reprezentantii USLM in cursul saptamanii 5 - 9 mai 2014, intalniri in cadrul carora au fost discutate, analizate si mediate punctual toate problemele ridicate de USLM.