Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a dat asigurari, joi, la Bratislava, ca nu exista intarzieri in ceea ce priveste amplasarea scutului de la Deveselu, prevazut a deveni operational in 2015, fiind asigurate, totodata, sursele de finantare necesare, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, citat de Mediafax.

Declaratia a fost facuta la Conferinta Internationala de Securitate GLOBSEC 2014, care are loc, la Bratislava, in perioada 14 - 16 mai 2014.

Potrivit unui comunicat de presa al MAE, secretarul de stat in s-a referit la evolutiile de securitate din imediata vecinatate a Romaniei, subliniind importanta care trebuie acordata in acest context misiunii principale a NATO de asigurare a apararii colective.

Bogdan Aurescu a evocat demersurile de operationalizare a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice, precum si "contributia semnificativa" a Romaniei in acest sens, prin intermediul bazei Deveselu. Astfel, Aurescu a precizat ca acest proiect este unul dintre cele mai importante in cadrul dimensiunii politico-militare si de securitate a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, care se afla in centrul politicii externe a Romaniei, alaturi de participarea la UE si NATO.

Potrivit MAE, oficialul roman a prezentat stadiul aplicarii Acordului romano-american din 2011 privind apararea antiracheta, "accentuand ca termenul de operationalizare a sistemului de la Deveselu se mentine la orizontul anului 2015, fara niciun fel de intarzieri de la calendarul agreat cu SUA, fiind asigurate, totodata, sursele de finantare necesare". In acest context, el a subliniat "determinarea aliatilor de a edifica sistemul antiracheta al NATO, evidentiind ca semnificatia acestuia depaseste componenta strict militara si reprezinta, in acelasi timp, o expresie a solidaritatii aliate pentru apararea spatiului euro-atlantic".

Referindu-se la capabilitatile Aliantei Nord-Atlantice in materie de aparare, inclusiv din perspectiva apararii antiracheta, Bogdan Aurescu a aratat ca evolutiile ingrijoratoare din Ucraina confirma necesitatea unei prezente sporite a SUA si a NATO pe teritoriul statelor membre din flancul estic al Aliantei, inclusiv in Romania.

"Din aceasta perspectiva, prezenta permanenta a SUA pe teritoriul Romaniei, prin facilitatea antiracheta de la Deveselu, are si semnificatia politica a unui angajament ferm pentru securitatea Romaniei", a declarat Bogdan Aurescu.