Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Toni Neacsu a fost achitat, joi, de instanta suprema, in dosarul in care este acuzat ca a incasat nejustificat de la CSM salariu si diurna in valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile in care a lipsit nemotivat de la serviciu, transmite Mediafax.

Toni Neacsu a fost achitat pentru ca "faptele nu au fost comise cu vinovatia prevazuta de lege", potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, instanta a respins si actiunea civila prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei incasate de Neacsu in perioada in care a lipsit de la serviciu.

Decizia nu este definitiva; ea poate fi atacata cu apel la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Primesc multe felicitari cu referire la solutia de astazi a instantei supreme in care se face referire la cartea Convinge judecatorul - tehnica si arta convingerii instantei pe care o lansez zilele astea si la faptul ca i-am pus sfaturile in practica. Nu este cazul, de data asta toate meritele revin avocatului Alexandru Chiciu, care a devenit si colegul meu. Lui ii voi face cadou primul exemplar al cartii mele. Ii multumesc lui si tuturor celor care au fost alaturi de mine in perioada asta", a scris Toni Neacsu joi pe Facebook.

Procurorii DNA cerusera, la ultimul termen de judecata, condamnarea lui Toni Neacsu la inchisoare cu suspendare, in timp ce avocatul acestuia a cerut sa fie achitat.

Avocatul a sustinut ca fapta de care este acuzat magistratul de catre anchetatorii DNA nu se regaseste in lege. Astfel, avocatul a aratat ca Toni Neacsu avea calitate de demnitar si ca, potrivit prevederilor legale, acesta nu avea program fix de munca, precum functionarii publici, ci un program de 24 de ore din 24, la fel ca un parlamentar.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Toni Neacsu, judecator la Tribunalul Vrancea, pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participatie improprie la uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata.

Neacsu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, in 10 decembrie 2013, Consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratura.