Administratia Nationala de Meteorologie a emis, joi dimineata, o atentionare cod galben de ploi insemnate cantitativ si instabilitate atmosferita, valabila in 25 de judete pana joi la ora 18:00.

Cod galben de ploiFoto: ANM

Meteorologii informeaza ca in intervalul mentionat instabilitatea atmosferica va continua sa se manifeste in cea mai mare parte a tarii prin averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat caderi de grindina. In Banat, cea mai mare parte a Olteniei si a Moldovei, nordul Munteniei, precum si in vestul si sudul Transilvaniei cantitatile de apa vor depasi 25...30 l/mp si izolat, cu precadere in nordul Moldovei si al Carpatilor Orientali, 40...50 l/mp.

Potrivit ANM, manifestari de instabilitate atmosferica se vor mai semnala si in celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp, iar in prima parte a noptii de joi spre vineri va continua sa ploua in special in nord-estul si sud-vestul teritoriului.

  • Ora 15:40 Cod rosu de inundatii pe raul Vedea, sectorul Buzesti - Valeni, judetul Olt, pana la ora 22:00
  • Ora 15:25 Carambol de 9 masini pe A2, dupa ce soseaua a fost acoperita cu un strat de circa 15 cm de apa si gheata

CNADNR anunta ca in jurul orei 14:15 s-a produs un carambol de 9 masini pe autostrada A2, Bucuresti - Constanta, intre km 44 - km 45. Partea carosabila a fost acoperita de un strat gros de aproximativ 15 cm de apa si gheata, din cauza precipitatilor abundente, care au cazut sub forma de grindina, se arata intr-un comunicat de presa.

  • Ora 13:16 Cod Rosu pe raul Ramnicu Sarat si pericol de inundatii in 10 localitati din zona

Hidrologii au instituit, joi, un nou Cod Rosu de inundatii, de data aceasta pentru raul Ramnicu Sarat, iar informarea este valabila pana la miezul noptii, potrivit Agerpres.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor /INHGA/, in intervalul orar 11,50 - 00,00, avand in vedere situatia hidrologica actuala generata de propagare a viiturilor din bazinul hidrografic Ramnicu Sarat, se instituie Cod Rosu pe raul Ramnicu Sarat, pe sectorul Puiesti-Tataru - confluenta cu raul Siret.

Avertizarea vizeaza, in primul rand, localitatile Puiesti, Ciorasti, Mihalceni, Martinesti, Tataranu, Slobozia-Botesti, Ramniceni, Tataru, Belciugele si Maicanesti.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologica.

Informarea a fost transmisa, deja, catre: Dispeceratul Central Apele Romane, Dispeceratul A.B.A Siret, Dispeceratul A.B.A Buzau-Ialomita, S.G.A Vrancea, C.J.S.U Vrancea si C.J.S.U Buzau.

  • Ora 12:53 Cod Rosu de inundatii pe raul Putna, pericol de inundatii in opt localitati din judetul Vrancea

Hidrologii au institut, joi, cod rosu pe raul Putna, pe sectorul Mircesti, la confluenta cu raul Siret, in zona sectorului indiguit Suraia, in opt localitati din judetul Vrancea fiind posibile inundatii din cauza viiturilor, potrivit Mediafax.

  • Cod portocaliu de inundatii pe rauri din judetul Vrancea

Hidrologii au emis joi o avertizare cod portocaliu pentru fenomene imediate pe raurile din bazinele hidrografice Putna si Susita, in judetul Vrancea, unde ar putea fi depasite cotele de inundatie cu 30-50 de centimetri, informeaza Mediafax.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizarea cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice Putna si Susita este valabila joi, pana la ora 14:00.

Depasirea cotelor de inundatie cu 30-50 de centimetri s-ar putea produce ca urmare a scurgerilor importante pe versanti, torenti, paraie si cresterilor rapide de debite, din cauza precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a celor prognozate pentru urmatoarele ore.

De asemenea, potrivit unei avertizari emise miercuri, raurile Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui superior (judetul Dolj), Jiu in amonte de Racari si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj) sunt sub avertizare cod portocaliu pana vineri, la ora 18.00.

Sub cod portocaliu sunt, de miercuri, ora 18.00, pana joi, la ora 22.00, si raurile Lotru, Oltet si alti afluenti ai Oltului mijlociu si inferior (judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj), raurile din bazinul superior al Argesului (judetul Arges), din bazinul superior al Vedei (judetele Olt si Arges) si afluentii sai din judetul Teleorman, raul Teleorman in amonte de S.H. Tatarastii de Sus (judetele Arges si Teleorman), Neajlov in amonte de S.H. Vadu Lat (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), Ialomita si afluentii sai din amonte de S.H. Cosereni (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), precum si afluentii Buzaului - Slanic, Calnau, Niscov (judetele Buzau si Prahova).

O avertizare cod galben, valabila tot pana vineri seara, a fost emisa pentru raurile din bazinele hidrografice Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior (judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu), unii afluenti ai Muresului (judetul Hunedoara), Raul Negru (judetul Covasna), Calmatui si Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges si afluenti (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Calarasi), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), Buzau (judetele Covasna, Buzau si Braila), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea) si Putna (judetul Vrancea).

De asemenea, incepand de joi dimineata, sunt sub avertizare cod galben cursurile superioare si afluentii raurilor Suceava (judetul Suceava), Moldova (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava si Neamt) si Trotus (judetele Bacau si Neamt).

  • Valcea: Sate izolate, gospodarii inundate, trafic alternativ pe Valea Oltului, cale ferata inchisa

Comuna Nicolae Balcescu din judetul Valcea a ramas izolata, dupa ce raul Topolog a distrus, joi dimineata, un pod rutier de pe drumul judetean care facea legatura cu satul Dosul Raului, aproximativ 150 de persoane fiind izolate.

"Un pod construit in 2007 a fost efectiv distrus de ape, dupa ce raul Topolog care a adus aluviuni, copaci si alte lucruri a rupt efectiv podul. Accesul spre Nicolae Balcescu se face acum prin ocol, fie prin judetul Arges, comuna Cuca, fie prin sud, prin judetul Olt, prin Vitomiresti. In prima varianta inseamna un ocol de 30 de km, dar si de aici avem un kilometru pe jos. Incercam sa asiguram familiilor izolate cele de trebuinta pentru trai si vom face apel la armata pentru a realiza un pod de pontoane, pana cand vom realiza un pod nou", a precizat, pentru Agerpres, prefectul de Valcea, Dumitru Cornoiu.

De altfel, potrivit acestuia, 32 de localitati din judet au fost afectate de ploile care cazut toata noaptea de miercuri spre joi, echipele ISU fiind suplimentate si actionand cu motopompe pentru scoaterea apei din gospodarii.

Majoritatea comunelor se afla in sudul judetului si in regiunea Dragasani.

Pe Valea Oltului se circula alternativ, deoarece la kilometrii 217, 220, 224 sunt aluviuni pe carosabil, iar la kilometrul 224 un arbore s-a prabusit pe mijlocul drumului.

Intre Ramnicu Valcea si Calimanesti traficul a fost deviat prin comuna Daesti, deoarece pe DN7 aluviunile cazute pe carosabil au blocat circulatia.

Calea ferata Babeni-Berbesti ramane inchisa, iar in municipiul Ramnicu Valcea, in cartierul Raureni, aproximativ 20 de gospodarii sunt inundate.

Echipe ale APAVIL (operatorul regional care are ca obiect principal de activitate furnizarea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare) monitorizeaza pasajele rutiere Dacia, Bogdan Amaru si Carol I, dar si zonele din cartierele Goranu, Petrisor si Dealul Malului pentru a scoate apele care se scurg de pe versanti in gospodariile oamenilor.

Judetul Valcea se afla si joi sub avertizare de Cod galben, dupa ce miercuri a fost sub Cod portocaliu, privind caderile masive de precipitatii.

  • Buzau: Gospodarii afectate de viitura

Unsprezece gospodarii din satul Candesti, comuna buzoiana Vernesti, au fost afectate, in noaptea de miercuri spre joi, din cauza unor viituri formate in urma scurgerilor de pe versanti, transmite Agerpres.

De asemenea, pe DN 10 Buzau-Brasov circulatia a fost blocata peste doua ore din cauza apei care a ajuns pe carosabil, apa atingand inaltimea de jumatate de metru.

"Sunt 11 gospodarii afectate grav de inundatii. In patru gospodarii apa a intrat in case. Actionam cu trei motopompe de la ISU si alte doua de primarie, precum si cu o autospeciala", a declarat pentru agentia de presa primarul localitatii Vernesti, Daniel Nastase.

Totodata, in municipiul Buzau un copac a cazut peste un automobil si l-a avariat.