Romania, la solicitarea OSCE, va participa cu 7 observatori pe termen scurt la misiunea de observare a alegerilor prezidentiale anticipate din Ucraina, din 25 mai, a precizat Ministerul de Externe, la solicitarea Mediafax.

"Romania, la solicitarea Biroului pentru Institutii Democratice (ODIHR) al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), va participa cu 7 observatori pe termen scurt la misiunea de observare a alegerilor prezidentiale anticipate din Ucraina, prevazute a avea loc in data de 25 mai", se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

Potrivit MAE, observatorii, care se vor deplasa in Ucraina in perioada 20-29 mai, vor fi repartizati la sectiile de votare unde vor observa desfasurarea procesului electoral de catre OSCE/ODIHR.

Observatorii pe termen scurt vor fi repartizati in echipe de cate 2 persoane.

Ministerul de Externe informeaza ca misiunea de observare a alegerilor prezidentiale anticipate din Ucraina a OSCE/ODIHR este "cea mai mare misiune de acest gen din istoria organizatiei, urmand a fi compusa din 900 de observatori pe termen scurt si 100 de observatori pe termen lung". Observatorii pe termen lung se afla deja in Ucraina, din 19 martie.

De asemenea, parlamentele nationale ale statelor parti la OSCE pot trimite, distinct, observatori pentru a monitoriza acest proces electoral din perspectiva parlamentara, precizeaza MAE.