Un numar de 140 de monede dacice din aur - kosoni - au fost gasite de trei copii de 11 si 12 ani, din judetul Hunedoara, intr-un recipient din plastic ascuns intr-o vizuina de vulpe, in Muntii Orastiei, o parte fiind predate autoritatilor, care spun ca banii au legatura cu o ancheta in desfasurare, relateaza Mediafax.

Trei copii, cu varste de 11 si 12 ani, din satul hunedorean Ocolisu Mic, au gasit, duminica, intr-un recipient din plastic ascuns intr-o vizuina de vulpe, in Muntii Orastiei, 140 de monede dacice din aur.

"Prietenul meu Paul a sapat cu mainile si a dat de bolovan si cand l-am tras la o parte am gasit sticla cu bani de aur in ea si am mers si i-am impartit si ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis ca ne cumparam o bicicleta si un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 si celalalt 53. Unul nu ne-a iesit la numar sa-l impartim si l-am aruncat si pe altul l-am pierdut cand am fugit catre casa", a povestit, marti, Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

Dupa ce a ajuns acasa, baiatul le-a aratat parintilor monedele din aur gasite in padure.

"Erau la joaca si au cautat printr-o scorbura de vulpi si din greseala au dat peste o sticla si acolo a fost aur. Au venit acasa cu aurul. Cand am aflat ce e, l-am predat. Am zis ca nu tin acasa asa ceva", a spus mama baiatului, Maria Cimpoieru.

Oamenii au cautat pe internet si si-au dat seama ca sunt kosoni, monede dacice din aur, si s-au hotarat sa le predea la Primarie, la fel procedand si parintii unui alt copil.

"S-au prezentat la Primarie oameni din satul Ocolisu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit ca monedele dacice au fost gasite intr-o sticla de plastic bagata intr-o vizuina de vulpe de copilul lor si inca doi copii din sat, care se intorceau de la joaca", a declarat viceprimarul comunei Orastioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.

Reprezentantii Primariei i-au anuntat pe politisti, care au cautat cu detectorul de metale si au reusit sa gasesca moneda pierduta de copii in drum spre casa.

Localnicii spun ca si parintii celui de-al treilea copil au predat monedele Politiei, insa autoritatile nu au confirmat acest lucru.

Surse din cadrul anchetei sustin ca moneda aruncata de copii in padure nu a fost gasita inca.

Oamenii legii banuiesc ca monedele dacice din aur au fost ascunse in vizuina de catre cautatorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Muntii Orastiei.

"Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic in zona siturilor istorice ale cetatilor dacice din Muntii Orastiei, aflat in lucru la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legatura cu ancheta in desfasurare. Este o dispozitie a legii care ii obliga pe cetateni sa predea aceste obiecte autoritatilor, iar cei care le-au predat au procedat corect", a declarat prim-procurorul Augustin Lazar, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducatorul dacilor, dupa asasinarea lui Burebista. Pe piata neagra, un koson costa aproximativ 1.500 de dolari.

Copiii care au gasit kosonii pot primi o recompensa pentru comoara

Cei trei copii care au gasit kosonii din aur ascunsi intr-o vizuina de vulpe si au predat apoi comoara autoritatilor pot beneficia de o recompensa din partea statului de cel putin 30% din valoarea acelor monezi dacice, scrie Agerpres. Legea prevede ca in cazul unor descoperiri intamplatoare de valoare exceptionala, la suma calculata pentru recompensa se poate acorda si un spor de 15% din ceea ce s-a evaluat de catre experti, pentru acel bun.

"Conform Legii 182 privind protejarea patrimoniului, articolul 48, aliniatul 3, prevede ca autorii unor descoperiri intamplatoare, si in cazul acestor copii articolul se aplica foarte bine, au dreptul la o recompensa baneasca de 30% din valoarea bunului. In cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare exceptionala - si kosonii pot fi considerati asa, se poate acorda o bonificatie suplimentara de pana la 15% din valoarea bunului", a declarat miercuri, pentru Agerpres, Cristina Riscuta, expert in bunuri arheologice si istorico-documentare la Directia Judeteana pentru Cultura Hunedoara.

In cazul kosonilor dacici, specialistii vor calcula o valoare de expertiza plecand de la pretul aurului, la care se adauga mai multe sporuri procentuale ce tin de vechimea monezilor, starea lor de conservare si frecventa cu care acestea sunt descoperite, in timp.

Specialistii afirma ca in ultima perioada oamenii au devenit mai responsabili si anunta autoritatile atunci cand descopera obiecte vechi, cu potential de patrimoniu.

"In ultimul timp, oamenii au inteles ca legea trebuie respectata si au predat statului obiectele pe care le-au descoperit. Au fost predate obiecte din bronz, din ceramica sau de piatra, descoperite pe teritoriul judetului Hunedoara. In acest context, gestul copiilor este de laudat si de urmat", a afirmat expertul Directiei Judetene pentru Cultura.