Hidrologii au extins, miercuri, avertizarea Cod Portocaliu de inundatii, pana joi, la ora 22.00, valabila pentru bazine hidrografice din 16 judete, informeaza Agerpres.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 14 mai, ora 14.00 - 15 mai, ora 9.00, va fi Cod Portocaliu privind cresteri importante de debite cu situarea nivelurilor in jurul Cotelor de atentie pe versanti, torenti, paraie si pe raurile mici din zonele de deal si de munte din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea.

De asemenea, in perioada 14 mai, ora 18.00 - 15 mai, ora 22.00, fenomene similare se vor produce pe Lotru, Oltet si alti afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj, pe raurile din bazinul superior al Argesului (judetul Arges), in bazinul superior al Vedei (judetele Olt si Arges) si pe afluentii sai din judetul Teleorman, pe Teleorman amonte S. H. Tatarastii de Sus (judetele Arges si Teleorman) si pe Neajlov amonte de S.H. Vadu Lat (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), pe Ialomita si afluentii sai amonte S. H. Cosereni (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita) si pe afluentii Buzaului (Slanic, Calnau, Niscov) din judetele Buzau si Prahova.

Totodata, va fi Cod Portocaliu pe raul Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui superior (judetul Dolj), pe Jiu amonte Racari si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj).

Conform INHGA, hidrologii instituie Cod Galben pe raurile din bazinele hidrografice: Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu, pe unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara, pe Raul Negru (judetul Covasna), pe Calmatui si Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges si afluenti (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Calarasi), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), Buzau (judetele Covasna, Buzau si Braila), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Putna (judetul Vrancea).

Incepand cu data de 15 mai, ora 6.00, pe cursurile superioare si pe afluentii raurilor Suceava (judetul Suceava), Moldova (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava si Neamt) si Trotus (judetele Bacau si Neamt) se vor semnala cresteri ale debitelor.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza, avertizarile fiind transmise deja Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Administratiei Nationale "Apele Romane", Ministerului Administratiei si Internelor, mass-media, societatea Hidroelectrica, Administratiilor Bazinale de Apa: Banat, Jiu, Olt, Mures, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Siret.