Declaratiile lui Dmitri Rogozin la adresa Romaniei sunt "retorica inflamatoare", a declarat, luni, purtatoarea de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Psaki, adaugand ca nu stie ca SUA sa fie implicate in interzicerea accesului vicepremierului rus in spatiul aerian romanesc, informeaza Mediafax.

Intrebata care este reactia SUA fata de declaratiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin care a scris pe Twitter ca va reveni in Romania cu un bombardier strategic, dupa ce i s-a interzis accesul in spatiul aerian romanesc, Jen Psaki a precizat: "Cu siguranta ca nu consideram ca acest gen de retorica inflamatoare este de folos".

"Stiu ca era intr-o vizita in Moldova in acel moment. Evident ca aceasta este o zona in care sprijinim si vom continua sa sprijinim negocierea unui acord cuprinzator privind conflictul, care sa garanteze suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, asigurand, totodata, un statut special pentru Transnistria", a spus purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, in cadrul unui briefing de presa.

Intrebata daca SUA au avut vreun rol in interzicerea accesului, Jen Psaki a precizat ca nu este la curent cu asa ceva.

"Nu, din cate stiu eu. Voi verifica, dar e putin probabil", a mai spus purtatoarea de cuvant.

Reamintim ca Romania a refuzat accesul in spatiul aerian national pentru un avion in care se afla Dmitri Rogozin. Vicepremierul rus a amenintat Romania ca data viitoare ar putea zbura la bordul unui bombardier. Razboiul declaratiilor a escaladat, politicianul rus primind replici de la Ministerul de Externe, Traian Basescu si Victor Ponta.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care s-a remarcat in ultimele zile prin cateva declaratii belicoase la adresa Romaniei, a anuntat si pe Twitter, luni dimineata, ca atrage "atentia Ministerului rus de Externe cu privire la declaratiile premierului roman".

"Ganditi-va ca lucrurile puteau degenera, ganditi-va ca puteam sa cerem avioanelor de vanatoare romanesti sa ia o decizie privind... Eu, sigur, o sa iau eu acele decizii atunci cand va fi cazul, dar atunci de ce mai avem presedinte in Romania, ca sa faca campanie electorala pentru doamna Udrea?", a spus Victor Ponta duminica seara la Antena 3, in contextul in care il critica pe presedintele Basescu pentru ca nu ar fi fost in Bucuresti pentru consultari comune privindu-l pe Rogozin.