Presedintele Traian Basescu a trimis luni Parlamentului o cerere de reexaminare a legii ce aproba ordonanta de ugenta nr. 110/2013, act normativ ce prevede posibilitatea ca birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa numeasca un director general interimar Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si Societatea Romana de Televiziune (SRTv), pe o perioada de 60 de zile, in situatia in care plenul celor doua Camere nu se intruneste din lipsa de cvorum.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, in motivarea cererii sale, seful statului atrage atentia asupra faptului ca "numirea unui interimar pentru conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune de catre birourile permanente ale celor doua Camere fara mentionarea expresa a numarului maxim de interimate care pot fi votate este de natura sa afecteze independenta editoriala a presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune si, respectiv, al Societatii Romane de Televiziune".

Textul integral al cererii de reexaminare, potrivit comunicatului difuzat de Administratia Prezidentiala:

Domnului Calin Popescu-Tariceanu,

Presedintele Senatului

In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 110/2013 pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Legea are ca obiect aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 110/2013 pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

Potrivit acestei reglementari, in situatia in care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se intruneste din lipsa de cvorum legal, birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor numesc un director general interimar al societatii pe o perioada de 60 de zile. Atrag atentia asupra faptului ca numirea unui interimar pentru conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune de catre birourile permanente ale celor doua Camere fara mentionarea expresa a numarului maxim de interimate care pot fi votate este de natura sa afecteze independenta editoriala a presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune si, respectiv, al Societatii Romane de Televiziune.

In indeplinirea atributiilor pe care le au, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune trebuie sa respecte principiile ordinii constitutionale din Romania si, de aceea, pentru a-si indeplini aceste atributii televiziunea si radioul public necesita un management stabil si independent. Or, prin aceste modificari legislative, se creeaza premisele unei instabilitati si ale unei lipse de independenta a presedintelui-director general.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 110/2013 pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

TRAIAN BASESCU

PRESEDINTELE ROMANIEI