Europenii nu au incredere in Uniunea Europeana si nici in principalele sale institutii, fie ca este vorba despre Parlament, Comisie sau Banca Centrala Europeana, potrivit unui studiu publicat luni de executivul de la Bruxelles, cu doua saptamani inainte de alegerile europene, scrie AFP.

Potrivit acestui sondaj Eurobarometru, 59% dintre europeni nu au incredere in UE, in timp ce doar 32% au incredere. 9% nu si-au exprimat opinia asupra acestui subiect.

Estonia si Romania numara cei mai multi cetateni increzatori in UE (58%). La polul opus se situeza grecii (81%) si cipriotii (74%). In Portugalia si in Spania, doua alte tari lovite grav de criza, 70% si, respectiv, 67% dintre cetateni nu au incredere in UE.

Majoritatea locuitorilor din Franta si Germania nu mai are incredere in UE (63% si 59%).

Nici institutiile europene nu sunt scutite de aceasta opinie negativa. Astfel, 53% dintre europeni nu au incredere in Parlamentul European (fata de 34% care au incredere) si 51% nu au incredere in Comisia Europeana condusa de Jose Manuel Barroso (fata de 33%). In ceea ce priveste BCE, 54% dintre europeni nu au incredere in aceasta institutie.

Cu toate acestea, imaginea UE pastreaza o nota pozitiva. 34% dintre europeni au o imagine pozitiva despre UE, fata de 26% care au o imagine negativa. Pentru 44% dintre europeni libertatea de a calatori, studia si munci peste tot in UE constituie principalele atractii ale Uniunii.

Dar, daca UE reprezinta prosperitatea economica pentru 12% dintre europeni, 17% o identifica cu somajul. Si in timp ce UE reprezinta pacea si democratia pentru 25% si, respectiv, 19% dintre europeni, 22% si 25% o asociaza cu birocratia si risipa banului public.

Sondajul poate fi citit aici.