Berlinul este ingrijorat de faptul ca Federatia Rusa are din ce in ce mai multa influenta asupra guvernului bulgar. Moscova ar transforma Sofia intr-un cap de pod catre spatiul comunitar. Conform unor documente obtinute de revista germana Spiegel si citate de RFI, relatiile dintre Rusia si Bulgaria ar fi atat de stranse, incat Kremlinul ar influenta direct procesul legislativ.

Vladimir PutinFoto: Agerpres/Xinhua

Rapoarte interne ale guvernului federal german avertizeaza ca Rusia transforma Bulgaria intr-o poarta de acces la Uniunea Europeana. O treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de catre Federatia Rusa, arata documentele furnizate Executivului german de catre serviciile de informatii externe (BND) ale Republicii Federale.

In analiza BND, coalitia de guvernare a socialistilor cu partidul minoritatii turce DPS este catalogata drept "loiala Moscovei¬. In partidele din arcul guvernamental activeaza fosti membri ai Partidului Comunist, agenti secreti si oligarhi foarte bogati care fac afaceri cu cei din cercul lui Vladimir Putin. Legaturile ar fi atat de stranse incat Rusia ar influenta direct procesul legislativ din Bulgaria. Saptamana trecuta au aparut in presa unele scrisori confidentiale ale concernului Gazprom catre Executivul de la Sofia. In acele documente, Gazprom ar fi dictat pur si simplu formularile legislative care privesc constructia gazoductului South Stream.

Guvernul bulgar a intrat in conflict cu Comisia Europeana dupa ce a stabilit ca sectorul bulgaresc din South Stream este doar "o simpla bucata de legatura" pentru a-l sustrage din jurisdictia reglementarilor europene. O intalnire a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger cu ministrul bulgar al energiei a ramas fara niciun rezultat. Oettinger a precizat pentru presa germana ca "daca Bulgaria va modifica intr-adevar legislatia, atunci va trebui sa reactionam pentru a asigura respectarea normelor europene".

In ciuda suspiciunilor legate de influenta Rusiei, candidatul socialist la sefia Comisiei Europene, Martin Schulz, a vizitat Bulgaria si a participat la un eveniment electoral organizat de socialistii bulgari. La inceputul saptamanii viitoare ar trebui sa viziteze Bulgaria si fostul cancelar german Gerhard Schroeder pentru a da o mana de ajutor la campania socialista. Reamintim ca Schroeder este prieten bun cu Vladmir Putin si ca acesta a organizat o petrecere de ziua sa la care a participat si presedintele rus in ciuda tensiunilor din estul Ucrainei.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RFI