Guvernul a sesizat organele de urmarire penala pentru nereguli identificate la obtinerea de fonduri si acordarea de catre unele autoritati locale, in perioada 2006-2012, a unor contracte derulate prin Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

Vezi concluziile Corpului de control in documentul atasat

"Avand in vedere ca in urma desfasurarii unor actiuni de control la 11 autoritati ale administratiei publice locale au rezultat indicii privind acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natura penala (fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, uz de fals, inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice, deturnare de fonduri), Corpul de control al prim-ministrului ca organ cu atributii de control a sesizat organele de urmarire penala competente, urmand ca acestea sau dupa caz instantele de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se arata in comunicatul Guvernului.

La intocmirea notei de informare a Executivului au fost avute in vedere concluziile verificarilor efectuate la autoritati ale administratiei publice locale din orasul Petrila si comuna llia, judetul Hunedoara, comuna Stefan cel Mare, judetul Calarasi, comunele Aghiresu si Minai Viteazu, judetul Cluj, comunele Corbii Mari si Rascaieti, judetul Dambovita, comuna Roata de Jos, judetul Giurgiu, comuna Turt, judetul Satu Mare, comuna Snagov, judetul Ilfov, si comuna Teisani, judetul Prahova.

Printre neregulile constatate se numara alocarea unor sume mai mari decat cele aprobate in legatura cu realizarea proiectului "Canalizarea apelor menajere Cimpa" aprobat in 2007, rezultand indicii privind acordarea unei finantari cu 1.499.698,60 de lei mai mare decat s-a solicitat prin cererea de finantare, in conditiile in care nu au fost identificate inscrisuri care sa fi fost depuse de reprezentantii Primariei orasului Petrila privind finantarea cu aceasta suma suplimentara a proiectului, scrie Agerpres.

Nota Guvernului mai face referire la atribuirea ilegala a contractelor de lucrari privind proiectul 'Pod peste paraul Jirnov, sat Rascaeti si pod peste paraul Holboca, sat Vultureanca'. Astfel, atribuirea contractului de lucrari de 1.538.915,39 de lei s-a facut catre Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti SA cu incalcarea dispozitiilor legale.

Alte nereguli constatate sunt subcontractarea lucrarilor de catre operatorii economici carora le-au fost atribuite contractele de lucrari cu incalcarea prevederilor contractuale la lucrarile de constructie la obiectivul "Extindere si reabilitare retea distributie, retea de canalizare menajera in localitatile Cheia si Mihai Viteazu, comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj" si autorizarea lucrarilor de constructie cu incalcarea dispozitiilor legale sau executarea lucrarilor fara autorizatie, in aceasta situatie regasindu-se proiectul 'Canalizarea apelor menajere Cimpa'.

Atestarea unor date necorespunzatoare adevarului in documentele de receptie reprezinta o alta neregula depistata de Corpul de control al prim-ministrului, care vizeaza receptia obiectivului "conducta de refulare ape uzate menajere Ghermanesti-Snagov".

Mai mult decat atat, obiectivul de investitii nu era finalizat nici in octombrie 2013, deoarece conducta nu era bransata la statia de pompare. Prin urmare, investitia era nefunctionala, desi Primaria Comunei Snagov cheltuise 2.165.000 de lei, bani alocati de la bugetul de stat pentru executarea in totalitate a acestui obiectiv.

La controale s-a mai constatat schimbarea destinatiei fondurilor alocate de la bugetul statului cu incalcarea dispozitiilor legale. Pentru plata cheltuielilor eligibile efectuate pentru realizarea obiectivului de investitii 'Sistem de alimentare cu apa, colectare si epurare ape uzate precum si podete si punti pietonale in comuna Hia', in perioada 2006 - 2010, comunei i-a fost transferata de la bugetul de stat suma de 3.568.000 de lei.

"Reprezentantii Primariei comunei Hia, judetul Hunedoara, au schimbat fara drept destinatia unei parti din sumele alocate unitatii administrativ-teritoriale pentru plata cheltuielilor eligibile efectuate pentru implementarea proiectului, in sensul ca au utilizat suma de 690.293,03 de lei pentru plata unor cheltuieli neeligibile reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructie suplimentare care nu au fost prevazute in cererea de finantare aprobata de Comisia privind determinarea oportunitatii proiectelor', se precizeaza in comunicat.

Alte nereguli constatate sunt obtinerea ilegala a fondurilor de la bugetul statului prin utilizarea unor inscrisuri in care au fost atestate date necorespunzatoare adevarului in privinta proiectului vizand extinderea retelei de distributie a apei potabile in sat Teisani, plata nejustificata a unor lucrari neexecutate sau a unor servicii neprestate ori in lipsa documentelor justificative, precum si cheltuirea ineficienta a fondurilor publice pentru obiective de investitii care nu au fost puse in functiune in cazul initiativelor 'Canalizarea apelor menajere Cimpa' si 'Pasarela pietonala de acces la Manastirea Snagov'.

Neregulile sunt prezentate dupa ce, saptamana trecuta, Guvernul a anuntat identificarea unor nereguli comise de fosti primari PDL la contracte finantate din Fondul de Mediu, noteaza Mediafax.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca Elena Udrea semna alocarea de bani, in perioada interimatului la Ministerul Mediului.

Udrea a precizat atunci ca niciuna dintre neregulile constatate in nota de informare privind Fondul de Mediu nu a avut loc intre noiembrie-decembrie 2009, perioada in care a condus interimar Ministerul Mediului.

Ea a mai aratat ca Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural nu a fost coordonat de Ministerul Dezvoltarii, ci de prim-ministru.