Ministerul roman al Afacerilor Externe informeaza, intr-un comunicat, ca a luat nota "cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vice-premierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia ". Potrivit MAE, "amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional". Astfel, MAE "solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO".

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca "Romania a sustinut, sustine fara echivoc si respecta intru totul regimul de sanctiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei."

Dmitri Rogozin figureaza pe lista oficialilor rusi de rang inalt supusi sanctiunilor internationale (restrictii de calatorie) dupa implicarea sa in anexarea Crimeei de catre Rusia.

MAE subliniaza ca, potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea "Statele membre iau masurile necesare pentru a impiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de catre persoanele fizice responsabile pentru actiuni care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si de catre persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figureaza in anexa", anexa continand lista persoanelor sanctionate.

Vice-premierul guvernului Federatiei Ruse, Dmitri Rogozin, se regaseste in anexa continand lista persoanelor sanctionate, mai precizeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe.