Titus Corlatean: Contactele bilaterale la nivel inalt cu liderii de la Moscova tin de modul in care decidem in UE
"Atmosfera de astazi este foarte tensionata, este foarte complicata. Am stabilit o linie de conduita foarte clara la nivel european in ceea ce priveste inghetarea contactelor la nivel inalt intre liderii europeni din statele membre si liderii de la Moscova in speranta ca totusi Moscova va intelege si a dat un semnal zilele trecute de detensionare, sper sa se concretizeze, pentru a reintra intr-o logica a normalitatii. Suntem departe de aceasta logica, astfel ca la nivel inalt contactele bilaterale tin de pozitia si modul in care noi decidem in UE", a afirmat sambata Corlatean la Parlament.
Intrebat despre ipoteza avansata de presedintele Traian Basescu, potrivit careia premierul Victor Ponta si-ar dori o intalnire la nivel inalt cu presedintele rus Vladimir Putin, Corlatean a spus: "Poate ca domnul Basescu ar trebui sa va spuna ca si domnia sa si-ar dori o intalnire la nivel inalt cu presedintele Putin, ceea ce in esenta nu e un lucru rau".
El a precizat ca Romania are responsabilitati inclusiv in modul in care relationeaza cu Moscova.
"Este un lucru bun, pentru ca noi ca stat european si euroatlantic avem identitatea noastra consolidata, dar avem si responsabilitati - suntem frontiera estica a Aliantei nord-atlantice si a Uniunii Europene - inclusiv in modul in care relationam cu spatiul estic, inclusiv de modul in care trebuie sa relationam cu Moscova", a adaugat Corlatean.
Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, ca premierul Victor Ponta nu a avut o pozitie publica transanta fata de actiunile Rusiei din ultima perioada pentru ca si-ar dori sa aiba o intrevedere cu presedintele Vladimir Putin.
Ministrul considera ca este oportuna o reuniune a CSAT referitoare la situatia din Ucraina.
"Eu cred ca era si este oportuna o reuniune a CSAT fara sa impunem noi de la Guvern. Este o decizie a presedintelui. Evolutiile sunt insa atat de dinamice, evolutii au fost dramatice in ultimele saptamani astfel incat poate ca ar fi fost bine sa avem o sedinta CSAT. Dar pana la urma este decizia presedintelui, face evaluarile pe care le crede de cuviinta, corespondam, lucram foarte strans cu toate institutiile statului, cu serviciile de informatii, cu institutiile de securitate nationala. Deci asta nu inseamna ca statul nu functioneaza si nu isi are propriile sale evaluari, propriile initiative. Dar daca se impune totusi, decizii constitutionale clare consacrate in materie de securitate nationala se iau numai in CSAT", a afirmat Corlatean sambata la Parlament.
El a precizat ca are "dreptul constitutional in calitate de ministru de Externe sa emita opinii" in aceasta materie.
"Cred ca domnul Basescu iarasi va invoca preeminenta domniei sale in politica externa, asa cum a fost decis intelept de inteleptii judecatorii ai Curtii Constitutionale daca cumva voi emite opinii. Voi emite opinii pentru ca ministrul de Externe al Romaniei are tot dreptul constitutional sa emita opinii din acest punct de vedere", a spus Corlatean.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Strategia de siguranta a spagii si comisionului ar trebuii sa se numesca acel document. Acum poate o sa intelegem de ce s-a refuzat orice fel de export desi au fost oferte multiple de aprope 3 miliarde de dolari.
Trebuie sa sustinem producerea in tara a SAUR2 si TBT pt. ca sunt produse perfomante (doar irkienii ar fi vrut sa cumpre 400 dar pur si simplu au fost ignorati nu 1 data ci de 2 ori). Dupa ce au devalizat toata idustria vor sa elimine si ce a mai ramas din cea de aparare.
Poate le reminteste cineva ca ei conduc Romania si trebuie sa ii apere intresele nu ale altor tari sau ale Iveco si/sau UTI.
Am mai avut si altii de aceasi factura. Imi vine in minte Cristian Diaconescu.