Traian Basescu a decorat mai multe personalitati culturale si ale societatii civile, printre care Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu.

Horia-Roman PatapieviciFoto: Arhiva personala

Printre personalitatile decorate de Traian Basescu s-au mai aflat scriitorul si criticul literar Dan C. Mihailescu si regizorul Calin Peter Netzer.

Potrivit Agerpres, Horia Roman Patapievici a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler, iar Gabriel Liiceanu cu Ordinul National ''Steaua Romaniei'' in grad de Ofiter.

Ceremonia de vineri vine dupa ce presedintele Traian Basescu a sesizat miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la un posibil conflict de natura constitutionala generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidentiale privind decorarea unor personalitati care au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012, printre care si Horia Roman Patapievici.

"Imi dau seama ca sunt in fata unei parti a intelectualitatii romane pe care tot timpul am incercat sa o inteleg in exigentele ei chiar daca nu am inteles-o intotdeauna in scrisul ei, in opera ei", a spus, dupa ceremonie, Traian Basescu, inainte de a preciza: "Nu e vina lor, e a mea".

"Cu toate acestea nu am niciun complex fata de intelectualitatea din Romania pentru ca sunt convins ca niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor de 300 de metri", a continuat seful statului.

Basescu a subliniat ca, prin aceste decorari acordate, "presedintele doar recunoaste merite, nu in numele lui, ci in numele natiunii".

"Va asigur ca am constiinta faptului ca nu numai dvs ati fost decorati azi, ci ceea ce mi-as dori, as dori ca intaplarea de azi sa fie un semn catre toata intelectualitatea din Romania, pe care si noi, oameni politici, dar si foarte multi romani nu se straduiesc sa o tina aproape, (...) trec pe langa ea fara sa realizeze ca trec pe langa ce are mai valoros natiunea romana", a continuat el.

Traian Basescu a precizat ca, din discutiile cu reprezentanti ai intelectualitatii romane, au rezultat doua actiuni care "au lasat o amprenta extrem de puternica" a mandatelor sale: condamnarea comunismului si predarea arhivelor fostei securitati.

In cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, presedintele i-a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de ofiter profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu "in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa activitate, pentru capacitatea manageriala dovedita prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilitati de a avea acces la cultura, fiind un model pentru tanara generatie", potrivit agentiei Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a mai acordat Ordinul National "Serviciul credincios" in grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici "in semn de inalta apreciere pentru contributia avuta in domeniul istoriei ideilor, pentru talentul si originalitatea dovedite in cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe aceasta cale la animarea vietii intelectuale romanesti si la promovarea libertatii de gandire si exprimare in acord cu principiile democratiei".

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler a fost publicat in Monitorul Oficial in octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment in Monitorul Oficial, decoratia i-a fost acordata lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, "in semn de inalta apreciere pentru contributia avuta in domeniul istoriei ideilor, pentru talentul si originalitatea dovedite in cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe aceasta cale, la animarea vietii intelectuale romanesti si la promovarea libertatii de gandire si exprimare in acord cu principiile democratiei".

Horia-Roman Patapievici era la acel moment presedintele ICR.

Presedintia nu a confirmat ca decoratia care i-a fost inmanata vineri lui Patapievici este cea conferita in 2010.

In cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, seful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Calin Peter Netzer cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, "in semn de inalta apreciere pentru exceptionala sa daruire artistica incununata prin premierea filmului ￯Pozitia copilului￯ cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a editie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorala si contributia remarcabila in promovarea cinematografiei romanesti atat in tara, cat si in strainatate, ca exponent al tinerei generatii de regizori romani".

Presedintele Traian Basescu i-a mai conferit directorului Muzeului National Cotroceni, Adina Rentea, Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Ofiter "in semn de inalta apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite de-a lungul timpului in conservarea si patrimoniului cultural national, pentru implicarea activa in organizarea unor evenimente culturale de inalta tinuta la Palatul Cotroceni".

In cadrul aceleiasi ceremonii, seful statului i-a conferit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Comandor scriitorului si criticului literar Dan C. Mihailescu, Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian si realizatorului de programe Radio Romania Cultural Teodora Stanciu, "in semn de inalta apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite de-a lungul timpului in promovarea valorilor perene ale culturii romanesti, pentru implicarea directa si constanta in organizarea si promovarea actiunilor organizate la Palatul Cotroceni in cadrul programului ￯Cotroceni - porti deschise culturii￯".