Judecatorul Norel Popescu de la Tribunalul Mehedinti a fost ales sa reprezinte tribunalele in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform rezultatului alegerilor desfasurate pe 6 si 8 mai, a anuntat joi CSM, citat de Agerpres. Judecatorul Norel Popescu, fost presedinte al Tribunalului Mehedinti, apare mentionat in referatul procurorilor DNA in cazul presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu ca fiind cel pe care baronul PSD il consulta cu privire la problemele sale de incompatibilitate.

Norel Popescu ar urma sa-l inlocuiasca in CSM pe judecatorul Adrian Toni Neacsu, care si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului, el fiind trimis in judecata de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie. Popescu ocupa deja functia de membru interimar al CSM, dupa demisia lui Neacsu.

Potrivit unui comunicat de presa al CSM, voturile pentru judecatorii candidati au fost acordate astfel: Norel Popescu, Tribunalul Mehedinti - 340; Dragos Constantin Popoiag, Tribunalul Dambovita - 327; Natalia-Floarea Roman, Tribunalul Specializat Mures - 292; Dorin Danci, Tribunalul Maramures - 119.

"In conformitate cu dispozitiile actelor normative care reglementeaza procedura de alegere a membrilor CSM, urmeaza etapa depunerii si solutionarii contestatiilor de catre plenul CSM, cu termen de finalizare 2 iunie 2014, urmand ca, cel tarziu pana la data de 18 iunie, rezultatul votului sa fie inaintat Biroului Permanent al Senatului Romaniei pentru validare", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit Gandul, Norel Popescu este si vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania care, la fel ca Uniunea Nationala a Judecatorilor, a contestat in 2013 alegerea Oanei Haineala in fruntea CSM si a militat pentru eliminarea din Consiliu a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica.

Numele judecatorului Norel Popescu apare in referatul intocmit de DNA in dosarul presedintelui suspendat al Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, arestat pentru fapte de coruptie.

De altfel, Inspectia Judiciara a CSM a decis sa-l verifice pe Norel Popescu, dupa ce procurorii DNA au dezvaluit ca magistratul ii oferea consultanta juridica lui Adrian Duicu. In timp ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza de conflict de interese, Duicu a primit consultanta juridica de la Norel Popescu, care era si presedintele Tribunalui Mehedinti.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu cauta modalitati prin care sa scape de dosarul sau de la ANI. Procurorii spun ca acesta a cerut si opinia juridica a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, presedinte al Tribunalului Mehedinti in 2013, cand sunt comise faptele lui Duicu.

"Cu Norel Popescu, presedintele Tribunalului Mehedinti si, in prezent, membru CSM i-am cerut parerea fiind un profesionist in contencios pentru a ma lamuri daca functia de consilier judetean cu care am fost gasit in conflict de interese este compatibila cu functia de presedinte de Consiliu Judetean, Norel mi-a spus ca din punctului de vedere nu exista o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al sau. Nu a existat vreo discutie cu acest judecator despre influentarea vreunui magistrat de la Curtea de Craiova ca sa obtin vreo solutie favorabila", le-a declarat Adrian Duicu procurorilor, conform referatului DNA.

Potrivit Gandul, Norel Popescu a declarat ca relatiile sale cu Adrian Duicu au fost profesionale.