documente

Programul Nationa de Reforma

(7 Mai 2014) PDF, 1MB

Guvernul Ponta III incearca sa convinga Comisia Europeana de progresele Romaniei in lupta anti-coruptie laudand activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si a Agentiei Nationale de Integritate, potrivit Programului National de Reforma transmis la Bruxelles.

"Referitor la combaterea coruptiei, DNA (la nivel de urmarire penala), ICCJ si celelalte instante (pentru faza de judecata) au inregistrat rezultate semnificative. In ultimii sapte ani, rata de confirmare a inculparilor DNA prin intermediul unor hotarari judecatoresti definitive a atins 90,25%", mentioneaza Guvernul in Programul National de Reforma transmis la Comisia Europeana.

Potrivit documentului, "496 inculpati au fost condamnati prin hotarari judecatoresti definitive, dintre care aproape jumatate detineau functii politice, inclusiv un fost prim-ministru, un ministru, opt parlamentari, un secretar de stat, 26 de primari, vice-primari si prefecti, 50 de directori de companii de stat si institutii publice, 60 de functionari din cadrul autoritatilor de control".

Guvernul Ponta III nu omite nici "rezultatele notabile" obtinute de Agetia Nationala de Integritate in ultimii 5 ani.

"ANI a obtinut rezultate notabile in ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor sale privind situatiile de incompatibilitate si a deciziilor administrative in cazurile de conflict de interese depasind 80%. In urma deciziilor ANI, au fost confiscate averi personale nejustificate in valoare de peste 1 milion euro", se precizeaza in Programul National de Reforma.

  • Un istoric recent al Guvernului si al principalului partid de guvernare cu DNA si ANI

Programul National de Reforma 2014-2017, elaborat de Guvern, este datat aprilie 2014. Tot in luna aprilie, procurorii DNA aratau in referatul privind cazul de coruptie in care este anchetat presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Arian Duicu, ca in anul 2013 acesta ar fi facut interventii la nivelul Guvernului pentru a determina promovarea in centrala Ministerului Afacerilor de Interne a sefului IPJ Mehedinti, Stefan Constantin Ponea.

In referatul consultat de HotNews.ro, procurorii sustin ca Adrian Duicu a mers in iunie 2013 la Guvern pentru a rezolva problema lui Ponea.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre (seful Politiei Romane - n.red)la Guvern. La solicitarea primului ministru, Toba s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu Duicu care i-a solicitat mentinerea temporara a lui Ponea in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord", se arata in referatul DNA.

Intrebat despre afirmatiile procurorilor DNA, Victor Ponta a evitat un raspuns, spunind ca "nu crede" ca a avut o discutie cu Petre Toba. "O sa vedeti stenogramele de la mine din birou si o sa va convingeti. Toti premierii, si a fost si seful CIA impreuna cu seful SRI, vor fi deosebiti de incantati sa vada in Gandul ce au vorbit cu mine... Eu stiu ca dl Duicu avea o relatie cu colegii dvs de la B1", a spus Ponta.

Referitor la activitatea ANI, la inceputul lunii martie, la initiativa unor parlamentari ai principalului partid de guvernamant, PSD, Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice, astfel incat primarii si presedintii de consilii judetene sa scape de anumite situatii de incompatibilitate.

Conform acestei legi, publicate deja in Monitorul Oficial, primarii si presedintii de Consilii Judetene isi pot delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

Practic, prin noua lege edilii vor putea scapa de eventuale anchete DNA, au declarat surse judiciare consultate de Hotnews.ro, deoarece procurorii anticoruptie nu au competenta legala de a cerceta simpli functionari, ci parchetele locale.

Nu doar activitatea DNA, ci si activitatea ANI va fi afectata de noile modificari aduse legii administratiei publice locale, care extind categoria de angajati ai primariei sau consiliului judetean catre care alesii locali isi pot delega atributiile.

Prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.

De remarcat ca presedintele Traian Basescu a promulgat legea in 12 martie 2014 fara sa ridice vreo obiectie, astfel ca modificarile votate de PSD au devenit lege, fiind publicate in Monitorul Oficial. De altfel, in 25 aprilie, presedintele Basescu a afirmat, cu referire la modificarile aduse de Parlament legii administratiei publice locale, ca "am considerat ca promulgarea legii e corecta si legea e corecta".