Presedintele Traian Basescu a trimis prim-ministrului Victor Ponta si un decret de decorare a sefului Serviciului Roman de Telecomunicatii, Marcel Opris, pe care premierul va refuza, de asemenea, sa il contrasemneze, ca si in cazul conducerii ICR, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.

Pentru Marcel Opris a fost propus Ordinul National Steaua Romaniei in grad de comandor.

Decretul a fost transmis spre contrasemnare in ultimele zile si nu a fost inca returnat, dar premierul va refuza sa contrasemneze.

"Premierul a contrasemnat peste 200 de decrete de decorare din 2012 si pana acum si l-a refuzat pe cel legat de Institutul Cultural Roman, dar si inca unul trimis zilele trecute, care inca nu a fost returnat, dar care nu va fi semnat de premier, si anume pentru Marcel Opris", au declarat sursele citate.

Presedintele Traian Basescu a transmis Curtii Constitutionale o sesizare care il vizeaza pe premierul Victor Ponta, legata de faptul ca seful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "inalte personalitati ce au asigurat conducerea ICR in perioada 2005-2012".

In sesizarea adresata CC, presedintele arata ca premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat sa contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, refuzul contrasemnarii "este evidentiat de un simplu ᅡNUᅡ subliniat, urmat de semnatura prim-ministrului si stampila rotunda ce se regaseste pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnata de catre domnul GhGheorghe Angelescuconsilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale".

Presedintele solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de-o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, cauzat de actiunea prim-ministrului de a nu motiva refuzul de a contrasemna decretul de conferire a unor decoratii.

Presedintele cere Curtii ca, avand in vedere situatia de blocaj existenta si in virtutea atributiilor constitutionale pe care le are, aceasta inalta autoritate a statului sa restabileasca ordinea constitutionala cat mai urgent posibil, statuand cu privire la modalitatea si limitele in care prim-ministrul poate actiona pentru indeplinirea atributiei constitutionale de a contrasemna decretele presedintelui Romaniei privind conferirea unor decoratii si titluri de onoare, in sensul obligatiei de a motiva refuzul, urmand ca autoritatile publice implicate in conflict sa se conformeze acestei conduite, in considerarea caracterului general-obligatoriu al deciziilor pe care aceasta le pronunta.

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat gresit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-romanesti sau chiar fasciste" si ca daca presedintele doreste sa ii decoreze o poate face, dar nu cu semnatura sa.

Aflat, miercuri, la Giurgiu, unde a avut o intalnire cu autoritatile locale, premierul Victor Ponta a sustinut ca nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru ca exista un raport al Curtii de Conturi care arata nereguli in gestionarea banilor la Institutul Cultural Roman in perioada in care acesta a condus ICR.

Ponta a mai spus ca nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat pozitii contrare intereselor Romaniei.

"Am doua rezerve: prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice, deci sa-i decoram pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru gresit. Si, in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domnul, e un domn Mihaies (Mircea Mihaies - vicepresedinte ICR in perioada 2005-2012), dansul e de extrema dreapta, e un fascist batran asa, ca nu credeam ca mai exista neonazisti in Europa, uite, exista si in Romania. Ori eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat gresit bani publici si pe de alta parte exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca domnul presedinte Basescu doreste sa-i decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea", a declarat Victor Ponta.