Presedintele Traian Basescu a decorat miercuri personalitati romane care traiesc in afara granitelor tarii. Vizibil emotionat, seful statului le-a multumit acestora pentru eforturile facute pentru promovarea limbii si culturii romane si si-a exprimat regretul ca in interiorul tarii "destui romani care vin seara la televizor si spun ca ei s-au saturat de Romania".

"Celor mai multi dintre dvs va e greu sa promovati limba romana, sa mentineti comunitatile de romani unite, sa promovati cultura romaneasca si stiu ca aveti si resurse foarte putine. Romania inca are foarte multe de facut pentru comunitatile de romani", a spus acesta, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Bruxelles, afirmand ca munca si dragostea reprezentantilor minoritatilor romane din afara granitelor "pentru romanism este eroica".

"Este o decizie, spun fara nicio retinere, eroica a dvs, fie ca sunteti ziaristi, presedinti de partide, dascali, este o decizie eroica, fara niciun avantaj material, sa pastrati spiritul limbii si culturii romane acolo unde traiti", a continuat el, exprimandu-se convingerea ca, "in afara de a fi minoritari romani in tarile din jurul Romaniei, sunteti in egala masura loiali statului pe teritoriul caruia traiti".

"Aici gasim destui romani care vin seara la televizor si spun ca ei s-au saturat de Romania. Va multumesc dvs ca nu v-ati saturat de Romania", a incheiat Traian Basescu.