UPDATE Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala pentru ca premierul Ponta a refuzat sa contrasemneze decretul de decorare a lui Horia Roman Patapievici
In sesizarea depusa la CCR se arata ca "prin modul in care a inteles sa isi exercite atributia legala a contrasemnarii, Prim-ministrul a nesocotit flagrant principiul constitutional al loialitatii si colaborarii autoritatilor publice".
"Este necesar ca Curtea Constitutionala sa restabileasca ordinea constitutionala cat mai urgent posibil... in sensul obligatiei de a motiva refuzul", se mai arata in sesizarea facuta de Administratia Prezidentiala.
Solicitarea vizeaza refuzul premierului de a contrasemna proiectul de decret privind decorarea fostului presedinte al Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici si a fostilor vicepresedinti ai Institutului Cultural Roman, Tania Radu si Mircea Mihaies.
"Refuzul contrasemnarii este evidentiat de un simplu 'NU', subliniat urmat de semnatura Prim-ministrului si stampila rotunda", se arata in sesizarea inaintata de Presedintie.
"Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fara a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel institutional, generand un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice implicate in procedura acordarii decoratiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte", sustine presedintele.
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat ca cererea presedintelui urmeaza sa fie discutata pe data de 21 mai.
"Avem o sesizare a presedintelui tot pe conflict juridic de natura constitutionala, pentru faptul ca, se pretinde acolo, premierul refuza sa semneze niste decrete de acordare a unor decoratii. Are termen tot pe 21 mai", a declarat miercuri presedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de Agerpres.
UPDATE Administratia Prezidentiala a facut public continutul cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre premier si presedinte, transmisa de Presedintie presedintelui CCR, Augustin Zegrean.
Domnului Augustin Zegrean,
Presedintele Curtii Constitutionale
In conformitate cu prevederile Art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei si ale Art. 11 alin. (1) pct. A lit. e) si, respectiv, ale Art. 34 - Art. 36 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, formulez urmatoarea
Cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Prim-ministru, pe de o parte si Presedintele Romaniei, pe de alta parte
I. Temeiul legal:
1. CONSTITUTIA ROMANIEI
Art. 94 - "Presedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii:
a) confera decoratii si titluri de onoare; (...)"
Art. 100 alin. 2 - "Decretele emise de Presedintele Romaniei in exercitarea atributiilor sale prevazute in Articolul 91 alineatele (1) si (2), Articolul 92 alineatele (2) si (3), Articolul 93 alineatul (1) si Articolul 94 literele a), b) si d) se contrasemneaza de primul-ministru."
Art. 146 - "Curtea Constitutionala are urmatoarele atributii: (...) e) solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii; (...)"
II. Starea de fapt
La data de 25 aprilie 2014, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale, sub nr. CA 492/25.04.2014, Presedintele Romaniei a transmis Prim-ministrului spre contrasemnare doua proiecte de decrete de decorare a unor personalitati care au indeplinit functii de conducere in cadrul Institutului Cultural Roman, precum si a unor personalitati din comunitatea romaneasca din vecinatatea Romaniei.
Potrivit uzantelor, comunicarea intre cele doua autoritati in materia conferirii decoratiilor se realizeaza prin intermediul Administratiei Prezidentiale. Invederam faptul ca potrivit Art. 1 din Legea nr. 47/1994 privind serviciile din subordinea Presedintelui Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001, Administratia Prezidentiala este o institutie publica ce are personalitate juridica, aflata la dispozitia Presedintelui Romaniei, pentru indeplinirea atributiilor sale; totodata, consilierul prezidential este o functie de conducere in cadrul acestei structuri, avand rang de ministru, iar consilierul de stat avand rang de secretar de stat.
La data de 29 aprilie 2014 Guvernul a restituit Administratiei Prezidentiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalitati din comunitatea romaneasca din vecinatatea Romaniei, precum si rezolutia de refuz de contrasemnare a decretului de decorarea a unor personalitati ce au condus Institutul Cultural Roman.
Precizam ca proiectul de decret decorare a unor personalitati care au indeplinit functii de conducere in cadrul Institutului Cultural Roman a fost insotit de Memorandumul semnat de catre Presedintele Romaniei, ce cuprinde motivele avute in vedere pentru acordarea distinctiilor.
Astfel, Prim-ministrul a refuzat nemotivat sa contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoratii, respectiv:
1. Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler domnului Horia-Roman Patapievici, fost presedinte al Institutului Cultural Roman;
2. Ordinul National "Serviciul Credincios" - in grad de Cavaler doamnei Tania Radu si domnului Mircea Mihaies, fosti vicepresedinti ai Institutului Cultural Roman;
3. Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Cavaler domnului Dan Croitoru, fost secretar general al Institutului Cultural Roman.
Astfel, refuzul contrasemnarii este evidentiat de un simplu "NU", subliniat urmat de semnatura Prim-ministrului si stampila rotunda ce se regaseste pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnata de catre domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale. (Anexa nr. 3)
Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fara a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel institutional, generand un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice implicate in procedura acordarii decoratiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.
III. Situatia in drept
A. Cu privire la exercitarea atributiei de conferire a decoratiilor si titlurilor de onoare
Presedintele Romaniei isi exercita competentele atribuite prin Constitutie fie prin exercitiul exclusiv al vointei sale, fie prin partajarea prerogativelor cu alte autoritati publice.
Din analiza coroborata a dispozitiilor Art. 94 lit. c) si Art. 100 alin. (2) din Constitutia Romaniei, rezulta ca pentru conferirea unei decoratii de catre Presedintele Romaniei este necesar ca Prim-ministrul sa contrasemneze decretul.
Ratiunea contrasemnarii decretului Presedintelui Romaniei de catre Prim-ministru rezida tocmai in colaborarea ce trebuie sa existe intre autoritatile semnatare ale actului.
In ceea ce priveste interpretarea dispozitiilor Art. 94 lit. a) din Constitutie, in Decizia Curtii Constitutionale nr. 88 din 20 ianuarie 2009 s-a retinut ca: "Articolul 94 din Legea fundamentala, sub titlul marginal Alte atributii, prevede, la lit. a), ca Presedintele Romaniei ;confera decoratii si titluri de onoare'. Atributia de conferire de decoratii si titluri de onoare este exercitata de Presedintele Romaniei in considerarea calitatii de reprezentant al statului roman, conform Art. 80 alin. (1) din Constitutie. Aceasta atributie de ordin constitutional si-a gasit dezvoltarea si concretizarea in reglementarile cuprinse in Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei si in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11/1998 privind reinstituirea Ordinului national 'Steaua Romaniei'. (...) Potrivit Art. 3 alin. (1) din Legea nr. 29/2000, 'Decoratiile sunt conferite cetatenilor romani pentru serviciile exceptionale aduse statului si poporului roman, pentru acte de eroism savarsite in serviciul militar si pentru merite deosebite in activitate', iar, conform Art. 1 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11/1998, 'Se reinstituie Ordinul national Steaua Romaniei, cel mai inalt ordin romanesc, pentru a recompensa serviciile exceptionale, civile si militare, aduse statului si poporului roman'".
In opinia noastra, raportat la jurisprudenta constitutionala, un refuz nemotivat echivaleaza cu un drept de veto exercitat de catre Prim-ministru, ce goleste de continut atributia constitutionala a Presedintelui Romaniei de a conferi decoratii si titluri de onoare. Desi orice autoritatea publica dispune de o larga putere de apreciere, precizarea motivelor pe care se intemeiaza refuzul exercitarii unei competente constitutionale este de esenta statului democratic, motivarea asigurand transparenta in exercitarea atributiilor constitutionale si, implicit, o buna administrare.
B. Cu privire la admisibilitatea cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala
Solicitam Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre Prim-ministru, pe de-o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, cauzat de actiunea Prim-ministrului de a nu motiva refuzul de a contrasemna decretul de conferire a unor decoratii.
Potrivit jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale, notiunea de conflict juridic de natura constitutionala consta in "acte sau actiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe isi aroga puteri, atributii sau competente, care, potrivit Constitutiei, apartin altor autoritati publice, ori omisiunea unor autoritati publice, constand in declinarea competentei sau in refuzul de a indeplini anumite acte care intra in obligatiile lor" (Decizia nr. 53 din 28 ianuarie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 144 din 17 februarie 2005).
Astfel, pentru a interveni Curtea Constitutionala in vederea solutionarii unui conflict apreciem ca sunt indeplinite cumulativ cele trei conditii, respectiv:
a) conflictul sa fie juridic;
b) conflictul sa fie de natura constitutionala;
c) conflictul sa fie intre autoritati publice.
Conflictul este unul de natura juridica, avand in vedere ca izvorul acestuia il reprezinta actele si faptele juridice concrete pe care le-a intreprins Prim-ministrul. Acesta a decis sa refuze nemotivat contrasemnarea decretului Presedintelui Romaniei de conferire a unor decoratii.
Conflictul ivit este unul de natura constitutionala, purtand asupra atributiilor partajate in materia conferirii de decoratii, dupa cum reies din Titlul III din Constitutie, atributii pe care Prim-ministrul le-a exercitat abuziv.
Autoritatile mai-sus enuntate, respectiv Prim-ministrul si Presedintele Romaniei, sunt autoritati publice, fiind reglementate in Titlul III "Autoritatile publice" din Constitutie, respectiv Capitolul II si Capitolul III. In consecinta, conditia existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritati publice este indeplinita.
Necesitatea motivarii refuzului de a exercita o competenta constitutionala a fost subliniata in mod constant jurisprudenta constitutionala.
Astfel, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 356 din 5 aprilie 2007, s-a retinut ca: "(...) dupa cum Parlamentul nu exercita un drept de veto, ci o activitate de verificare a indeplinirii conditiilor de corespundere in functie, tot astfel nici Presedintele Romaniei nu are drept de veto fata de propunerea Prim-ministrului, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului si poate cere prim-ministrului o alta propunere de candidat la functie. In toate cazurile respingerea candidaturii trebuie sa fie motivata.".
Totodata, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 98 din 7 februarie 2008 s-a statuat ca "Presedintele Romaniei poate sa ceara primului-ministru sa faca o alta propunere pentru ocuparea unei functii de ministru ramase vacanta si a precizat ca Presedintele nu are un drept de veto, excluzand astfel validitatea unui refuz nemotivat, arbitrar. (...) Motivele cererii Presedintelui Romaniei nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, in procedura prevazuta de Art. 85 alin. (2) din Constitutie, nu are decat dreptul de a propune Presedintelui numirea unui ministru, iar nu si competenta decizionala. Ca si in cazul exercitarii celorlalte atributii prevazute in Constitutie, Presedintele ramane raspunzator politic, in fata electoratului, pentru modul in care a motivat refuzul de a da curs propunerii primului-ministru, dupa cum primul-ministru si Guvernul raman raspunzatori politic in fata Parlamentului.".
De asemenea, prin Decizia nr. 375 din 6 iulie 2005, Curtea Constitutionala a constatat ca "Daca Presedintele Romaniei nu ar avea niciun drept de examinare si de apreciere asupra propunerilor facute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecatorilor si procurorilor sau in anumite functii de conducere ori daca nu ar putea refuza numirea nici motivat si nici macar o singura data, atributiile Presedintelui Romaniei, prevazute de Art. 94 lit. c) coroborat cu Art. 125 alin. (1) din Constitutie, ar fi golite de continut si importanta, motiv pentru care Curtea a constatat constitutionalitatea unei asemenea solutii legislative;".
Apreciem ca, prin modul in care a inteles sa isi exercite atributia legala a contrasemnarii, Prim-ministrul a nesocotit flagrant principiul constitutional al loialitatii si colaborarii autoritatilor publice.
In jurisprudenta sa constanta, Curtea subliniaza ca, in realizarea competentelor lor, autoritatile publice trebuie sa se preocupe de buna functionare a statului de drept, avand astfel indatorirea de a colabora in spiritul normelor de loialitate constitutionala (Decizia Curtii Constitutionale nr. 51 din 25 ianuarie 2012) sau "raporturile institutionale dintre primul-ministru si Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, trebuie sa functioneze in cadrul constitutional al loialitatii si al colaborarii, pentru realizarea atributiilor constitutionale distinct reglementate pentru fiecare dintre autoritati; colaborarea dintre autoritati este conditie necesara si esentiala pentru buna functionare a autoritatilor publice ale statului". (Decizia Curtii Constitutionale nr. 356 din 5 aprilie 2007)
Potrivit Art. 142 alin. (1) din Constitutia Romaniei "Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei". Prin urmare, avand in vedere situatia de blocaj existenta, este necesar ca, in virtutea atributiilor constitutionale pe care le are, aceasta inalta autoritate a statului sa restabileasca ordinea constitutionala cat mai urgent posibil, statuand cu privire la modalitatea si limitele in care Prim-ministrul poate actiona pentru indeplinirea atributiei constitutionale de a contrasemna decretele Presedintelui Romaniei privind conferirea unor decoratii si titluri de onoare, in sensul obligatiei de a motiva refuzul, urmand ca autoritatile publice implicate in conflict sa se conformeze acestei conduite, in considerarea caracterului general-obligatoriu al deciziilor pe care aceasta le pronunta, potrivit Art. 147 alin. (4) din Constitutie.
Stimate Domnule Presedinte al Curtii Constitutionale,
Distinsi Judecatori ai Curtii Constitutionale,
In considerarea argumentelor expuse mai sus, va solicit sa constatati existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Prim-ministru, pe de-o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, conflict ivit ca urmare a nemotivarii refuzului Prim-ministrului de a contrasemna decretul Presedintelui Romaniei privind conferirea unor decoratii mai multor personalitati ale culturii romanesti ce au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005 - 2012.
PRESEDINTELE ROMANIEI
TRAIAN BASESCU

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
de motivat tocmai a facut-o
asa ca end of story
base ramane cu buza umflata si slugile nedecorate
a comis-o base, s-a expus inutil unui refuz, daca ponta nu vrea nu-i decoreaza si se pare ca nu vrea
Chelu' vrea sa-i dea glasuitorului Patapusievici tinicheaua - atunci sa plateasca din salariul sau sporurile la pensia celor decorati. Semnatura primului ministru langa cea a presedintelui - indica ca puterea executiva in ansamblul sau sustine drepturile acordate odata cu decoratia.
"Patria si Dreptul Meu!"
.
ws
Doar sa nu uite tolomacul sa scoata referintele si sa puna ghilimelele unde trebuie.
dar, ce sa-i ceri infantilului de ponta.
daca era matur, nu cadea in plasele marinarului. dar deh, cum zicea chiar ilici, te pui cu carlanul?
evident ca o persoana care lucreaza luni de zile la dosarul comunismului din Romania este facuta sluga de fostii comunisti.
cand nu este cu voi este sluga opozantilor.
tipic bolsevic...
sluga este plagiatoul la felix si baronii lui.
slugi sunt jandarmii ce l-au carat in brate pe mincinosul din guvern.
slugi sunt aia din comisia de la ministerul invatamuntului ce au spus rpede ca dottore n-a plagiat.
nu unul care a facut o cercetare pentru tara si nu pentru basescu.
dar cum am zis, bolsevicii stiu decat sa jigneasca cand nu sunt adulati.
zegrean care mereu se antepronunta si-l sustine pana in panzele albe pe STAPAN, acum repede s-a executat si urmeaza sa ''ia o decizie''.
basescu la sfarsit de mandat vrea sa-si rasplateasca slugile ca sa-i fie obediente in continuare....
Indivizi de teapa ta, nu au cum sa faca ceva pt tara, basca si mai mult decat Patapievici.
Iti vine sa razi si tie de ce gogomanie ai spus.
Pentru cultura ta generala: acei oameni care au infundat puscariile comunste nu prea il aveau la inimia pe acel terorist comunist numit Che Guevara, mare brand comunist carevasazica....
Mi se pare mie sau Ponta s-a declarat un fan al acestuia...
Deci bre, pentru voi PSD-istii, confuzia intretinuta si lipsa de cultura este terenul perfect pentru propaganda asta de duzina.
Te pomenesti ca si Putin, Nastase, Iliescu sunt mari luptatori anti-comunisti mai draga!
apropos de plagiat: are cineva curiozitatea să analizeze cartea scrisă de adrian năstase în perioada "jilava 1"? nu de alta, dar să nu-l mai bârfească colegii puşcăriaşi că plagiază, şi el, ca şi "micul titulescu"...
Seful tau si idolul tau nu au primit.
Ai ghicit: ponta si felix.
Ce destept esti.
Nu te-ai prins?
De aceea esti suparat?
De altfel, din ceea ce spune si face,rezulta ca "poporul" sau nu include categoria aceasta de indivizi. Poate sa ignore votul lor. Nu i se pare semnificativ.
E atat de fermecat, in ultima vreme, de joaca de-a puterea, incat, incurajat de cei care-l inconjoara, nu mai tine cont de nicio regula. E singur pe autostrada..
"Preşedintele României poate să confere decoraţii şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradelor de Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan"
Daca semnatura premierului e doar de forma, iar decoratiile pot fi oferite de catre Presedinte, iar va fi clar pt toata lumea.
Si fiecare isi asuma deciziile.
Si CCR si Basescu si Plagiatorul.
Dar pana pe 21 se va face un circ urias pe aceasta tema.
Numai ca, din cate stiu eu, singurii care pot avea obiectii in astfel de cazuri sunt membrii biroului national al Ordinului respectiv, asa cum a fost si in cazul Tokes.
Plagiatorul s-a trezit sa scrie el o fituica prin care cerea retragerea decoratiei. Abia cand i s-a dat cu legea pe ste bot, a aparut urgen plangerea doamnei Cretu, ca membru al Ordinului.
Dar toate astea trec neobservate. Pt ca asa e ordinul de sus!
Acum nu vreau sa fiu rautacios, dar decorarea lui Patapievici si Mihaes au prea putin a face cu meritele lor in cultura romana si mai mult cu cele pro-prezidentiale. Patapievici a fost un mentor pentru mine in perioada 1999-2004 cand era in verva culturala: scria, lansase o revista fantastica de cultura, intervieva o multime de oameni interesanti. Apoi a facut oleaca de campanie pro-Base, si-a luat un post caldut, o secretara noua si a inceput sa traiasca din reeditari. Practic, a esuat in slugarnicie politica. Si pentru asta mai primeste si decoratii?!
Extrem de trist!
Faptul ca a sesizat CC pe aceste teme nu face dacat sa dovedeasca inca o data (de parca mai era nevoie!!) cat de bun jurist este, daca nici macar nu stie Constitutia!!
Daca dl. Isarescu se plange ca a platit doar impozit pe profit 3 milioane de lei grei (adica noi-si asa ar fi trebuit sa spuna pentru ca dansul a facut denominalizarea leului, taindu-i cele 4 zerouri de tinichea), inseamna ca a continuat ca, in paralel cu functia de guvernator sa exercite si functia de om de afaceri, pentru care a fost taxat cu 3 milioane de lei pe profit, in 2013. Asta inseamna 16% din venitul realizat, adica 18 milioane de lei NOI,profit impozail sau 180 de miliarde vechi(cum ii place dansului sa spuna!).Dansul ar fi trebuit sa fie ultimul om de afaceri care sa se lamentze public pentru insuportabilitatea birurilor! Ar fi trebuit sa isi inchipuie ca acesti 3 milioane s-au dus la gradinite de copii sau case de batrani care duc atata lipsa de bani.
Ori vechi ori noi, este o suma frumusica!
Si nu ar fi trebuit sa se lamenteze de ce?Este oare dansul deasupa legii?NU, si apoi, DIN DECENTA.. In subsidiar ar trebui lamurita si problema aceea mentionata la inceput cu INCOMPABILITATEA si ar fi realizat,probabil, ca daca tacea, filozof ramanea.Un om cu un salariu de 1000 de lei si tri copii plateste impozit 160 de lei si o simte crunt. Raportand cei 3 milioane de lei -grei- la o pensie lunara de, sa zicem 5000 de lei, i-ar trebui cuiva cam 50 de ani sa ii cheltuie si inca bine.Ori cu asta, depasim orice limita a nemuririi! Dixit. Ar trebui ca oamenii cu rsponsabiiitati din tara asta sa coboare cu picioaele pe pamant si sa se mai uite si in jurul lor, la ce mai e prin tara!
Nu de alta, dar are metodele lui Putin si bate campii la fel ca Vocea Rusiei...
Acesti oameni sunt decorati in strainatate, iar in Romania acest nesimtit i-i face fascisti!!!!
Stimati romani normali la cap, cati mai sunteti in tara asta, acesti oameni sunt varful Romaniei!!!De la ei in jos curge cultura, stiinta, informatiile pt toti oamenii de rand!!!Nivelul lor de cultura este nivelul Romaniei!!!Si tu i-i faci fascisti???Cat de josnic poti sa fii???Pt ca te aproba turma din jurul tau, pt ca te sustine acea parte a Romaniei inculta, care nu vrea sa traiasca in ADEVAR???
Pana cand atata minciuna si nesimtire??Oameni buni, Romania nu va fi salvata de aceste turme, ci de oamenii constienti, care trebuie sa ia atitudine!!!Nu mai stati acasa, oamenilor, nu permiteti acestei dictaturi ordinare sa prinda radacini adanci si sa va distruga vietile!!!Faceti ceva cat se mai poate, ca sa nu se ajunga la ce am trait candva!!!Cate dovezi va mei trebuie???Si lasati-i pe imbecilii care mor de dragul astora, ca poate unii au interesul sa o faca!!!!Pt ca nu mai conteaza Basescu sau Ponta, conteaza ca trebuie sa punem tara asta in normalitate,conteaza sa nu mai lasam pe toti nemernicii sa-si bata joc de noi, in timp ce ne-au furat tot!!!Restul, nu ma intereseaza polemici ieftine cu toti ciumetii care nu se mai satura sa fie prosti , nu vor sa vada adevarul, nici daca- le cade in cap!!!Nu ma intereseaza Ponta sau Basescu, ma intereseaza Romania!!!!Care nu este a romanilor care nu vor!!!