Criza din Ucraina si tensiunile cu Moscova ar putea determina NATO sa ia in calcul o prezenta militara permanenta in tarile membre din Europa de Est, a afirmat marti generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate din Europa, citat de AFP.

"Urmarim indeaproape evolutia evenimentelor care se deruleaza in estul Ucrainei si ramanem deosebit de ingrijorati pentru locuitori", a spus, la Ottawa, generalul Breedlove, intr-o conferinta comuna de presa cu generalul Tom Lawson, seful marelui stat major canadian.

Intrebat daca situatia din Ucraina ar putea conduce la o prezenta militara permanenta a NATO in tarile membre din Europa de Est, acesta a raspuns: "Cred ca trebuie sa ne gandim la asta".

"Cred ca avem nevoie sa ne evaluam reactivitatea, disponibilitatea noastra si pozitionarea de forte pentru a fi in masura sa raspundem acestei noi paradigme", a precizat generalul.

El a continuat explicand ca este nevoie de reevaluarea "reactivitatii fortelor de aparare" ale Aliantei avand in vedere noile date in relatia cu Rusia, care pana acum a fost perceputa ca un partener. Dupa prabusirea blocului sovietic si caderea zidului Berlinului, in 1989, Alianta a evaluat situatia considerand Rusia mai degraba ca un viitor partener", a subliniat Breedlove.

In acest context, tarile NATO si-au redus bugetele de aparare dar si "structura fortelor lor si pozitionarea". acestora. Dar acum "Rusia nu actioneaza in calitate de partener" iar "anexarea Crimeei (...) modifica aceasta dinamica".

NATO a anuntat la jumatatea lunii martie intarirea apararii in tarile Europei de Est si a multiplicat zborurile avioanelor sale deasupra tarilor baltice. Nave de razboi urmeaza sa fie amplasate in marea Baltica si in Mediterana de est. Washingtonul a anuntat de asemenea trimiterea a patru companii de parasutisti, respectiva 600 de soldati, pentru exercitii in Polonia si in tarile baltice.