Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat in sedinta de marti o modificare a Ghidului pentru relatia justitie-mass media care restrictioneaza accesul presei la anumite date si informatii din dosare. Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a informat pe pagina sa de Facebook ca "au fost 15 voturi pentru si 3 voturi impotriva", el precizand ca a votat impotriva modificarii.

"Azi, Plenul CSM a votat o modificare a Ghidului de relatie justitie-presa prin care se poate obtura accesul presei la anumite date si informatii din dosare care timp de 8 ani au fost pe deplin accesibile.

Au fost 15 voturi pentru si 3 voturi impotriva. Marturisesc ca eu am votat impotriva. Majoritatea a justificat ca art. 277 din Noul Cod Penal interzice accesul la dosare pana se da o solutie definitiva. Eu cred ca nu e asa: acel articol incrimineaza dezvaluirea FARA DREPT. Or, in Ghid, tocmai asta se putea reglementa: situatiile in care exista dreptul de a permite accesul presei la materiale din dosar.

Cred in continuare ca cei care vor aplica Ghidul vor trebuie sa gaseasca un echilibru intre drepturile celor aflati sub anchete si dreptul publicului la informare despre acestea, scopul fiind unul singur: NU E DE AJUNS SA SE FACA JUSTITIE, CI TREBUIE SA SE SI VADA CA SE FACE JUSTITIE. Riscurile transparentei sunt, evident, mai mici decat riscurile lipsei de transparenta", a scris judecatorul Cristi Danilet pe contul sau de Facebook.

Potrivit Gandul, conform deciziei CSM, presa nu va mai avea acces la rechizitoriile dosarelor de coruptie, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date.

Publicatia citata aminteste ca CSM a publicat, luni, o noua forma a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar si presa, care a fost modificat pentru a fi corelat cu Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala. Conducerea Consiliului a avut cel putin patru intalniri cu presa si ONG-urile, la fiecare dintre ele presa si societatea civila solicitand CSM sa modifice ghidul in asa fel incat presa sa aiba acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o varianta care limiteaza accesul presei la informatii din dosare precum cele de coruptie, arata Gandul.

Unul dintre articolele esentiale din ghidul de comunicare dintre magistrati si presa este articolul 27 (1). Acest articol trebuia sa reglementeze modul in care jurnalistii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventiva sau rechizitoriile din dosarele penale. Forma propusa de CSM este urmatoarea:

Articolul 27 (1) - La cerere, reprezentantilor mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoastere a vinovatiei sau ale actelor prin care au fost luate urmatoarele masuri procesuale: inceperea urmaririi penale, continuarea urmaririi penale fata de suspect, punerea in miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive care intra in competenta procurorului, luarea masurii retinerii si sesizarea instantei competente in vederea luarii masurii arestului la domiciliu sau a arestarii preventive; extrasul va cuprinde situatia de fapt, dupa asigurarea protectiei datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezulta informatii prin a caror divulgare se incalca dreptul la respectarea vietii private, precum si a celor referitoare la probe si analiza acestora. Cererea se aproba de catre purtatorul de cuvant al parchetului, cu consultarea procurorului de caz, sau in lipsa acestuia, a conducatorului parchetului.

In forma votata marti de plenul CSM, articolul limiteaza accesul la informatiile din dosarele penale. Mai precis, articolul contine urmatoarea sintagma: "eliminarea pasajelor... referitoare la probe si analiza acestora". Concret, formularea inseamna ca documente precum referatele sau rechizitoriile sunt golite de continut, pentru a nu mai fi prezentate de presa. In mare parte, aceste documente fac referire la probe si reprezinta o analiza a probelor pe care le detine parchetul, astfel ca birourile de presa ale parchetelor sau instantelor vor fi nevoite sa ofere documente din care vor elimina majoritatea informatiilor, precizeaza Gandul.

In plus, CSM a propus ca presei sa ii fie furnizate extrase din rechizitorii sau referatele de urmarire penale. Judecatorul Mircea Aron, membru CSM, a declarat ca, daca se va permite presei sa aiba acces la copii dupa rechizitorii, atunci "se doreste senzationalul".