Alti cinci medici de la Spitalul de Arsi au fost arestati in dosarul operatiilor estetice, a decis, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care, prin aceeasi hotarare, a respins contestatiile fata de aceeasi masura preventiva formulate de directorul unitatii sanitare si doi subordonati ai sai. Decizia Curtii de Apel este definitiva, informeaza Mediafax.

Managerul spitalului, Vitalie Stan, seful Sectei de Chirurgie Plastica, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu si Elena Cristina Isac, precum si Carmen Florea, angajata a unei clinici private, au fost retinuti in 25 aprilie.

La 27 aprilie, Vitalie Stan, Nicolae Antohi si Elena Cristina Isac au fost arestati preventiv, in urma unei decizii a Tribunalul Bucuresti.

In cazul celorlalti sapte retinuti pentru care procurorii au cerut arestarea preventiva, instanta a decis cercetarea sub control judiciar. Decizia Tribunalului Capitalei a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Marti, Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatiile formulate de Vitalie Stan, Nicolae Antohi si Elena Cristina Isac, astfel ca acestia raman in detentie.

Tot in arest vor ajunge Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu, Aurelia Isac si Carmen Florea, in cazul carora instanta a admis contestatia facuta de procurori.

Astfel, singurul medic care va fi cercetat in libertate este Ioan Costica Ghita Plujdescu.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizati in dosarul operatiilor estetice pretindeau mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar in cazul in care raportarilor acestora erau validate, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti deconta aproape 5.000 de lei pe operatie.

Procurorii sustin ca pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau suspectii, medici angajati ai Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, in baza unor anunturi postate pe internet sau la recomandarea altor pacienti care au efectuat operatii similare.

Suspectii, medici in specialitatea chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, ofereau consultatii pacientilor care doreau efectuarea unor operatii estetice, atat in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, cat si in cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

"In discutiile purtate, suspectii le comunicau pacientilor ca pot opta pentru efectuarea interventiei in spitalul public sau intr-o clinica privata, prezentandu-le avantajele financiare (un pret mai mic) de care ar fi beneficiat in cazul in care interventia s-ar fi realizat intr-o unitate spitaliceasca publica. In situatiile in care pacientii optau pentru efectuarea interventiei in spital, astfel cum le indicau suspectii, se intocmea documentatia medicala in care erau mentionate un diagnostic si un tip de interventie medicala nereale", a mai aratat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se intocmeau raportarile catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

"In cazul in care raportarile erau validate de catre CASMB si SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare interventie medicala. Pentru "serviciile" oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea intr-un spital public in baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mita sume cuprinse intre 450 euro si 3.400 euro, in functie de tipul interventiei, acestea fiind impartite intre membrii echipei operatorii (medicul principal de interventie, medicul secundar de interventie si medicul anestezist)", au mai spus anchetatorii.

In acest dosar sunt urmarite penal 26 de persoane, pentru luare de mita, dare de mita, inselaciune si fals intelectual. Cercetarile vizeaza 16 medici de la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, o asistenta medicala si noua pacienti, a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Anchetatorii au facut, vineri, perchezitii la spital si la 22 de adrese din Bucuresti, inclusiv la locuintele unor medici, unde au gasit importante sume de bani.