Premierul Victor Ponta a trimis catre Curtea Constitutionala a Romaniei sesizarea privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, informeaza Guvernul. Ponta anuntase inca de la inceputul sedintei de Guvern ca va trimite marti aceasta sesizare. Vezi documentul atasat.

Premierul a afirmat la inceputul sedintei de Guvern ca in sesizarea care va fi transmisa Curtii Constitutionale referitoare la implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electoralava fi inclusa si o declaratie a lui Emil Boc din 2004. Acesta spunea in 2004, potrivit premierului, ca "implicarea sefului statului in campanie este profund neconstitutionala". Pana la urma, declaratia lui Emil Boc nu a mai fost inclusa in sesizare.

Ce solicita premierul Curtii Constitutionale

  • Sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si Presedintele Romaniei
  • Sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a Presedintelui Romaniei in campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, din 2014, ceea ce incalca dispozitiile art.80 "Rolul presedintelui" din Constitutia Romaniei
  • Sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca Presedintele Romaniei in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiuni politice.

Potrivit sesizarii, Traian Basescu, in repetate randuri, cu ocazia unor evenimente publice si-a manifestat sustinerea pentru un anumit partid politic, atitudinea sefului statului concretizandu-se atat prin nominalizarea directa a partidului politic pe care il va vota, cat si prin popularizarea activa a insemnelor electorale ale Partidului Miscarea Populara.

Potrivit imaginilor postate pe contul de Facebook al parlamentarului Elena Udrea, in data de 2 mai 2014, presedintele Romaniei a participat la o discutie intr-un local din statiunea Neptun cu conducerea Partidului Miscarea Populara, dupa care s-a fotografiat cu aceste persoane, pe malul marii, purtand un tricou alb cu initialele PMP, sub sigla acestui partid, un mar si cu mesajul "Vote for PMP", se mai arata in sesizare.

Premierul considera ca a fost incalcat art 80 din Constitutie care prevede ca "presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si integritatii teritoriale a tarii" si ca "presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice". Articolul din Constitutie mai prevede ca "presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

Victor Ponta considera ca a fost incalcat si spiritul art. 84 din Constitutie potrivit caruia, pe durata mandatului, Presedintele nu poate fi membru al unui partid. Chiar daca, formal, nu este membru al unui partid, prin modul sau de actiune, Presedintele Romaniei se comporta ca un agent electoral, ca un membru activ al unei formatiuni politice implicate in lupta electorala, se mai arata in sesizare.