Inspectorul general al IGPR ar putea deveni secretar de stat, potrivit unei modificari a Legii Politiei, aflate la votul final in Camera Deputatilor, relateaza Mediafax.

Propunerea legislativa priveste modificarea alineatului 1 al articolului 8 din Legea 218/2002, acesta urmand sa aiba urmatorul continut: "Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului afacerilor interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor".

In alineatul 1 al articolului 8 este inserata sintagma "cu rang de secretar de stat", spre deosebire de textul actual al legii.

Camera Deputatilor este for decizional, legea fiind ordinara.

Modificarea a fost adoptata si de catre Senat si a primit aviz favorabil si din partea Comisiei de aparare a Camerei.

Motivarea introducerii acestei modificari consta in "necesitatea implicarii inspectorului general al IGPR in adoptarea deciziilor strategice si asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Politiei in randul autoritatilor de aplicare a legii".

Reprezentantii opozitiei parlamentare au criticat, marti, introducerea acestei modificari in lege, aratand ca PSD intentioneaza sa politizeze functia de sef al Politiei Romane si ca reglementarea ar crea probleme de functionare in Ministerul de Interne.

"In actuala organizare a Ministerului Internelor e un secretar de stat care coordoneaza ordinea publica si subordoneaza si IGPR. In momentul in care vom face doua functii de acelasi nivel - secretar de stat - cred ca din punct de vedere al functionarii ministerului se pot crea probleme, cum e relatia dintre presedinte si premier. De aceea grupul PNL propune retrimiterea la comisie pentru dezbatere suplimentara", a precizat liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, in cadrul dezbaterilor generale.

Deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a mentionat, la randul sau, ca formatiunea sa sustine retrimiterea la comisie, el aratand ca e greu de inteles cum politizarea unei functii va face ca ministerul sa functioneze mai bine.

Liderul deputatilor PDL, Gheorghe Tinel, a aratat ca functia de sef al Politiei trebuie sa ramana apolitica.

"Nu puteti, dragi pesedisti, sa politizati, eu cred ca functia asta, asa cum a fost gandita in 2002, apolitica, si nu o pueti duce in sfera politica. Stim din practica faptul ca atunci cand puterea pesedista vrea, se si intampla, dar oare limita nu aveti? Care e urgenta, care e necesitatea tranformarii acestei functii intr-una politica?", a spus Gheorghe Tinel.

El a spus ca PDL trage, cu aceasta ocazie, un semnal de alarma referitor la faptul ca PSD intreprinde un alt atac la democratie si statul de drept.

Liderul grupului PSD din Camera, Marian Neacsu, a sustinut ca prin modificarea respectiva i se creeaza sefului Politiei un statut prin care acesta poate sa discute cu aceeasi reprezentativitate cu ceilalti sefi de institutii si cu ceilalti sefi de structuri.

Neacsu a spus ca acest demers nu presupune un efort financiar suplimentar si a subliniat faptul ca procedura de numire a inspectorului sef va ramane aceeasi.

"Acesta va fi numit cum e numit si acum, nu vad de unde e politizarea. Vrem sa intarim puterea sefului Politiei Romane. Romania e stat care are nevoie, in momentul acesta de criza, de responsabilitate in gestionarea activitatii de siguranta a cetateanului", a sustinut Neacsu.

Supusa la vot, propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsa.

Insa, sedinta de vot final in care Camera trebuia sa se pronunte prin vot asupra acestei modificari a fost suspendata, marti, din lipsa de cvorum, iar proiectul de lege va intra la urmatoarea sedinta de vot final.