Vremea va continua sa fie oscilanta in urmatoarele doua saptamani, cu temperaturi in crestere in primele zile ale perioadei, urmate de o racire, dar si de ploi, mai ales dupa data de 11 mai, in majoritatea regiunilor, potrivit prognozei meteo pentru intervalul 5 - 18 mai, publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), informeaza Agerpres.

Banat

In prima zi a saptamanii, temperatura se va situa sub mediile climatologice, cu valori maxime in jur de 18 grade si minime de 4 - 5 grade. In intervalul 7 - 12 mai, vremea se va incalzi, astfel ca, la nivelul regiunii, vor fi maxime ce vor oscila intre 20 si 24 de grade, iar minimele vor tinde spre o medie regionala de 11 grade. In a doua saptamana a intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel specific perioadei, cu o medie a valorilor maxime de 22 - 24 de grade si a temperaturilor minime de 11 grade.

In primele trei zile ale intervalului, ploile vor fi posibile doar izolat, dar in data de 8 mai, trecator, vor fi averse slabe. Probabilitatea pentru ploi locale, posibil insemnate cantitativ, va creste dupa data de 12 mai si se va mentine ridicata pana la sfarsitul intervalului.

Crisana

Vremea va fi racoroasa in prima zi a saptamanii, apoi, pana pe data de 12 mai, temperatura va creste, dar vor fi mici variatii de la o zi la alta. De la o medie regionala a valorilor diurne de aproximativ 17 grade, in restul saptamanii se vor atinge maxime intre 20 si 24 de grade, cu cele mai calde zile pe 9 si 10 mai. Media minimelor termice va fi de 4 - 6 grade in primele doua nopti si va creste pana la o valoare in jur de 11 grade spre finalul saptamanii. In a doua parte a intervalului, regimul termic se va stabiliza in jurul unei medii a maximelor de 22 de grade si o medie a minimelor de 10 - 12 grade.

Ploi slabe de scurta durata sunt posibile pe 8 mai. Dupa data de 12 mai, sunt estimate ploi in fiecare zi, fiind posibile si cantitati de apa insemnate, indeosebi in timpul dupa-amiezelor.

Transilvania

In primele doua zile ale acestei saptamani, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit la aceasta data, cu o medie a maximelor de 14 - 16 grade si o medie regionala a minimelor de 2 - 3 grade Celsius. In zonele depresionare din estul regiunii, sunt posibile valori usor negative si izolat se va produce bruma. Intervalul 7 - 18 mai va fi caracterizat de un regim termic apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din luna mai, astfel media maximelor va ajunge la 19-21 de grade, iar pe parcursul noptilor temperatura se va situa, in general, intre 6 si 8 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi scazuta pana pe data de 11 mai, dar va creste in a doua saptamana, cand mai ales in timpul dupa-amiezelor vor fi ploi sub forma de aversa si izolat cantitati de apa mai insemnate.

Maramures

Saptamana va debuta cu valori termice sub mediile caracteristice perioadei, maxime de 14 - 16 grade si minime ce pot scadea pana spre doua grade Celsius. Intre 8 si 11 mai, vremea se va incalzi si se va ajunge la o medie regionala a valorilor diurne de 22 de grade, dupa care, in 11 si 12 mai, maximele vor fi in scadere usoara spre 20 de grade. Pana la finalul intervalului, maximele termice se vor situa in jurul a 22 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 8-9 grade, aceste valori fiind apropiate de normalul climatologic.

Ploi, in general slabe cantitativ, sunt posibile in data de 8 mai, iar incepand cu 12 mai si pana la finalul intervalului vor fi averse, posibil insemnate cantitativ, in special in timpul dupa-amiezelor.

Moldova

Vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, astfel ca, de la o medie regionala a maximelor de 12 - 13 grade, se va ajunge la 22 de grade in data de 9 mai, iar minimele termice vor creste de la o medie de 3 grade, in prima noapte, spre 10 grade, in data de 11 mai. Apoi, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, se estimeaza variatii termice in jurul mediilor climatologice, adica maxime care in cele mai calde zile se vor situa in jurul a 23 de grade si minime de 10 - 12 grade.

In prima zi a intervalului trecator va mai ploua slab, apoi, pana pe data de 10 mai, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusa. In zilele de 11 si 12 mai si din nou dupa data de 14 mai sunt estimate averse, posibil mai insemnate cantitativ.

Dobrogea

Valorile termice diurne vor creste treptat pana in data de 9 mai, cand media regionala a acestora va fi de 20 de grade. In 10 mai este posibila o scadere de doua-trei grade a maximelor, insa, ulterior, valorile de temperatura vor creste din nou spre o medie de 22 de grade. In intervalul 6 - 8 mai, noptile vor fi relativ racoroase, cu valori minime, la nivelul regiunii, in jur de 6 grade, in timp ce in restul intervalului nu vor cobori, in medie, sub 11 grade.

In prima zi a saptamanii vor mai fi ploi de scurta durata, apoi, pana pe data de 9 mai, ploile vor fi absente. Probabilitatea pentru averse va creste indeosebi in zilele de 10, 11 si 15 mai.

Muntenia

In prima saptamana, tendinta temperaturii va fi de crestere, dar primele doua zile vor fi racoroase, cu maxime la nivelul regiunii de 14 - 15 grade si minime medii de 5 - 6 grade. Pana spre data de 9 mai, regimul termic se va apropia de cel normal pentru prima decada a lunii mai, insemnand maxime ce vor tinde spre o medie de 22 de grade si minime in jurul a 10 grade. Dupa aceasta data, variatiile termice vor fi reduse de la o zi la alta, cu mentiunea ca, in cele mai calde zile, media regionala poate urca spre 24 de grade, iar in timpul noptilor temperatura nu va scadea sub 11 grade.

In cursul zilei de 5 mai, temporar va ploua, iar cantitatile de apa mai pot fi insemnate. Probabilitatea pentru ploi locale, sub forma de aversa, va creste din nou dupa data de 10 mai.

Oltenia

In primele doua zile, regimul termic se va situa sub cel normal specific primei decade a lunii mai. Ulterior, valorile de temperatura vor fi in crestere usoara si treptata pana in data de 10 mai, cand media regionala a maximelor va tinde spre 22-23 de grade, iar media minimelor va fi de 10 - 12 grade.

In a doua saptamana a intervalului, temperatura nu va avea variatii semnificative de la o zi la alta, astfel ca mediile maximelor vor fi cuprinse intre 21 si 23 de grade, in timp ce minimele vor fi in medie de 11-12 grade.

In cursul zilei de 5 mai, temporar va ploua, iar cantitatile de apa mai pot fi insemnate. In intervalul 6 - 10 mai, doar izolat si trecator mai sunt posibile ploi de scurta durata. Dupa data de 11 mai, probabilitatea pentru ploi locale sub forma de aversa va creste si, mai ales in zonele de deal, cantitatile de apa pot fi insemnate.

La munte

Vremea va fi racoroasa in primele doua zile ale intervalului, cu o medie a maximelor de 6 - 8 grade si minime ce vor avea o medie de zero grade Celsius, chiar usor negativa marti dimineata, cand va fi de -2 grade. Ulterior, temperatura va creste, astfel incat pe 10 mai se va ajunge la media temperaturilor maxime de 12 grade si cea a temperaturilor minime de 5 grade. Intre 11 si 13 mai, pe fondul accentuarii instabilitatii atmosferice, valorile diurne vor marca o scadere de pana la trei grade, iar pe timpul noptilor se va inregistra o medie a minimelor de 5 - 6 grade.

Pe 5 mai va mai ploua, iar in Carpatii Meridionali si Muntii Banatului, izolat, se mai pot cumula cantitati de apa insemnate. In intervalul 6 - 8 mai, vremea se va ameliora sub aspectul precipitatiilor, dar, ulterior, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata. Cantitati de apa insemnate sunt posibile in special in zilele de 11 si 12 mai si dupa data de 14 mai.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 5 - 18 mai, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia. Miliardarul a devenit o tinta