Premierul Victor Ponta a afirmat luni, intr-o declaratie de presa sustinuta la Ministerul Apararii, ca Romania "nu se afla in niciun fel de pericol" si nu se pune problema mobilizarii rezervistilor, dupa ce cu doua zile in urma anunta ca "ne paste un razboi", din cauza complicarii situatiei din Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Situatia din Ucraina, "care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", declarase sambata premierul Victor Ponta, afirmand ca tara noastra trebuie sa fie cat mai bine pregatita pentru toate provocarile de la granita.

Premierul Victor Ponta a facut aceste declaratii la Fabrica de Avioane din Craiova, unde le-a spus reprezentantilor uzinei ca, "desi ne paste un razboi", vestea buna pentru ei este ca vor avea comenzi.

"Cetatenii Romaniei si Romania nu se afla in niciun fel de pericol actual si nu exista nicio amenintare directa la adresa cetatenilor Romaniei sau la adresa Romaniei. Voi fi eu insumi mult mai atent la ceea ce transmit ca mesaj public", a spus luni primul ministru, intr-o declaratie fara intrebari din partea ziaristilor prezenti.

Acesta a tinut sa infirme "orice discutii publice legate de mobilizarea rezervisti lor sau recrutarea unor tineri": "Nu s-a pus problema, nu este necesar, nu este nevoie".

Primul ministru a spus insa ca "vecinii si prietenii nostri din Ucraina si din Moldova sunt intr-o situatie de pericol" si a reafirmat "sprijinul politic neconditionat" al Romaniei in ceea ce priveste integritatea si inviolabilitatea, parcursul democratic si pro-european al celor doua state.

Ponta a precizat ca ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, si cel de Externe, Titus Corlatean, se vor intalni luni cu omologii lor moldovean si, respectiv, ucrainean, cu mandatul de a transmite "sprijinul politic neconditionat" al Romaniei.

Premierul a mentionat ca cele trei ministere cu atributii in domeniu - Apararea, Externele si Internele - vor prezenta marti o "analiza la zi cu ultimele evolutii privind situatia din Ucraina si o updatare a strategiei Romaniei in acest sens", care va fi inaintat presedintelui Romaniei.

"Singura institutie care poate integra analiza structurilor guvernamentale si a serviciilor de informatii e CSAT. Sunt de parare ca in baza acestor analize la zi ale structurilor guvernamentale si ale celorlalte instituii in cadrul CSAT trebuie sa luam la cunostinta de situatia la zi si strategia pe care Romania trebuie sa o adopte in perioada urmatoare".

Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata seara, intrebat despre declaratia premierului Victor Ponta cu privire la discutarea intr-un CSAT a situatiei R. Moldova in contextul crizei ucrainene, ca acest subiect a fost discutat demult in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), adaugand ca premierul Victor Ponta "nu si-a dat seama cand", transmite Agerpres.

"S-a discutat demult, dar nu si-a dat seama cand", a spus seful statului.