Controalele care incep luni in 77 de spitale vizeaza in principal sectiile de chirurgie si vor fi verificate, printre altele, decontarile pentru serviciile medicale si modul in care sunt facute internarile, a declarat duminica, pentru Mediafax, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Echipele mixte ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale Ministerul Sanatatii incep, luni, controale in sectiile de chirurgie din 77 de spitale din Romania. Si pentru ca vorbim de sectii de chirurgie, echipele de control vor merge de luni si la spitalele de pe platforma medicala de la Fundeni", a spus Banicioiu.

Ministrul a precizat ca echipele vor avea ca obiectiv verificarea modului in care sunt realizate decontarile pentru serviciile medicale din spitale, dupa declansarea scandalului privind decontarile ilegale pentru operatii facute la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala.

"Echipele de control vor verifica modul in care sunt facute decontarile, daca diagnosticele puse la internare corespund interventiilor realizate. Totodata, informatiile sunt coroborate cu datele prezentate de Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti si casele de asigurari de sanatate", a mai spus Banicioiu.

Controalele se vor incheia in 30 mai, iar concluziile vor fi prezentate in prima jumatate a lunii iunie, de catre Directia generala de monitorizare, control si antifrauda din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a mai spus Banicioiu.

Echipele de control vor verifica atat sectiile de chirurgie plastica si reparatorie, cat si sectiile de ORL si ginecologie.

Ministrul Sanatatii a facut un control la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" si la Institutul Oncologic Bucuresti, cu o zi inaintea controalelor mixte care vor incepe luni.

Controalele, demarate la cateva zile dupa declansarea scandalului privind decontarile ilegale de operatii la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, vor fi facute in baza unui ordin comun al Ministerului Sanatatii si CNAS.

Directia generala de monitorizare, control si antifrauda din CNAS, care si-a inceput activitatea in decembrie 2013, a facut, in primul trimestru din 2014, controale la 1.700 furnizori de servicii - spitale, farmacii, medici de familie -, in urma acestor actiuni fiind recuperati 3,5 milioane de lei.