Ministerul Afacerilor Externe isi exprima "dezaprobarea puternica" fata de violentele care au izbucnit vineri la Odessa si "condamna ferm" actele care s-au soldat cu numeroase victime, se arata intr-un comunicat de presa transmis sambata de institutie.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca se afla in legatura permanenta cu Consulatul General al Romaniei de la Odessa si ca monitorizeaza situatia etnicilor romani din regiune.

Potrivit informatiilor detinute pana la acest moment, printre victimele violentelor din 2 mai nu se numara membri ai comunitatii romanesti, arata MAE.

MAE face apel la detensionarea situatiei, nu numai din regiunea Odessa, ci din intreaga zona de est si sud a Ucrainei, "unde actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federatia Rusa a fost urmat de o serie de actiuni separatiste ilegale marcate de violente nejustificate", se mai arata in comunicat.

"Ministerul Afacerilor Externe considera ca detensionarea situatiei este absolut necesara pentru a permite organizarea in bune conditii a alegerilor prezidentiale din 25 mai, cu participarea tuturor cetatenilor ucrainieni", precizeaza institutia.

Ministerul si-a exprimat inca o data solidaritatea fata de poporul ucrainean si sustinerea pentru parcursul sau european si fata de autoritatile de la Kiev care depun eforturi pentru stabilizarea situatiei interne.