Hidrologii au emis, sambata, o avertizare hidrologica Cod portocaliu de inundatii pentru versanti, torenti, paraie si rauri mici din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Gorj, care va intra in vigoare la orele 23.00, informeaza Agerpres.

De asemenea, incepand din data de 4 mai, ora 7.00, Cod portocaliu de inundatii va fi instituit si pe raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu superior si mijlociu si pe unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).

Tot de sambata seara, ora 23.00, un Cod galben de inundatii va fi valabil pe raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu si pe unii afluenti ai sai (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj, Sibiu si pe unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in perioada 3 mai, ora 23.00 - 5 mai, ora 14.00, in bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, unii afluenti ai Muresului inferior se vor produce cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu depasiri ale Cotelor de atentie si de inundatie, scurgeri pe versanti, torenti si paraie cu posibile efecte de inundatii locale.

Cresteri importante de debite cu situarea nivelurilor in jurul Cotelor de atentie se pot produce si pe alte rauri mici din sudul, centrul si estul tarii.

Hidrologii mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologica.