Premierul Victor Ponta spune ca va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, inclusiv a serviciilor de informatii, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina, transmite Mediafax.

"Romania nu este in niciun fel amenintata, dar regiunea e un focar de pericol si trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru a asigura integritatea si securitatea Republicii Moldova", a declarat premierul Victor Ponta, sambata, la Targu Jiu.

El a spus, raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor legate de suplimentarea bugetului Armatei in contextul conflictului din Ucraina, ca s-a decis deja ca Ministerul Apararii Nationale sa beneficieze de o alocare suplimentara de 700 de milioane de lei, pentru modernizare, retehnologizare si intretinere.

Intrebat de jurnalisti despre informatii furnizate de presa rusa potrivit carora Romania nu ar rezista mai mult de 30 de minute in fata unui razboi, Ponta a raspuns: "Ar rezista mult mai mult".

"Tocmai pentru ca vreau sa dau asigurari ca niciun cetatean roman nu este si nu va fi in pericol, luni, impreuna cu ministrul Mircea Dusa, vom face o analiza si vom pregati pentru prima sedinta a CSAT toate datele si strategia pentru a da asigurari populatiei Romaniei si fratilor de pe peste Prut. Niciun roman nu e in pericol, dar investitii suplimentare si o strategie sunt absolut necesare", a spus Ponta.

El a precizat ca sedinta CSAT o stabileste presedintele, el urmand insa sa propuna, in calitate de vicepresedinte al CSAT, sa fie facuta o analiza in legatura cu ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.

"Presedintele o stabileste (sedinta CSAT-n.r.), noi vom propune. In calitatea mea de vicepresedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu sa avem din partea tuturor institutiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci si din partea serviciilor de informatii, o analiza foarte clara apropo de ceea ce putem si trebuie sa facem pentru a sprijini guvernul pro-european si guvernul legitim al Republicii Moldova", a declarat premierul.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, declara, joi, despre temerile legate de un conflict militar in Ucraina ca este vorba doar de "un razboi psihologic in capcana caruia nu trebuie sa cadem" si ca Romania este un stat puternic, cu sistemul de securitate national asigurat.

Tot joi, Mircea Dusa anunta ca MApN va beneficia de o rectificare pozitiva in acest an care va duce bugetul la peste 1,5% din PIB si ca mare parte din bani vor merge spre inzestrarea Armatei, el precizand ca a discutat deja la fabricile din Cugir pentru viitoare contracte.