Ministerul Apararii Nationale a infirmat "categoric", intr-un comunicat de presa, faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, asa cum a aparut recent in presa.

"Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document", explica MApN.

Ministerul precizeaza ca certificatul este similar cu cel al soldatilor profesionisti si masura nu are "nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei."

Ministerul afirma de asemenea ca "trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic", cu referire la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei.

"Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar. Ca membra a NATO, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apararea spatiului comun aliat" incheie comunicatul.

Joi, ministrul Apararii, Mircea Dusa, afirma despre temerile legate de un conflict militar in Ucraina ca este vorba doar de "un razboi psihologic in capcana caruia nu trebuie sa cadem" si ca Romania este un stat puternic, cu sistemul de securitate national asigurat.