Ce spun medicii despre dosarul operatiilor estetice ilegale: E nevoie de reguli care sa delimiteze clar activitatea din privat de cea de la stat. Propunere CNAS: Interdictie de 5 ani pentru medicii implicati in fraude

de MVA     HotNews.ro
Vineri, 2 mai 2014, 11:57 Actualitate | Esenţial


Dosarul operatiilor estetice
Foto: Shutterstock
Mai multe personalităţi ale lumii medicale au comentat într-o serie de interviuri, publicate de săptămânalul Viaţa Medicală, cazul operaţiilor estetice ilegale de la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Interesant este că, în timp ce majoritatea medicilor aflaţi în funcţii de răspundere sunt rezervaţi în a comenta cazul, medicii tineri sau cei cu practică exclusiv privată condamnă fără ocolişuri acţiunile ilegale de la Spitalul de Arşi.
 
Cei mai mulţi dintre medicii chestionaţi solicită introducerea unor reguli mai clare prin care practica medicală în regim privat să fie delimitată de cea din sistemul public.

Tiberiu Bratu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică, cere ca Ministerul Sănătăţii „să dea o lege, o hotărâre în care chirurgia se poate face în condiţiile cutare. Se pot cere nişte norme, să nu mai fie oamenii tentaţi şi să se expună în felul acesta”.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, spune că „lucrurile [trebuie] să fie la vedere şi pe o reglementare foarte fermă încât să nu existe abuz, să nu existe condiţionarea actului medical, dar în acelaşi timp să fie protejaţi şi medicii. Din nefericire, tot timpul s-a spus [că legea] e gata, e gata, şi nici până acum nu s-a introdus în Parlament”.

„Cel mai simplu este să ai foarte clar reglementat ce e public, ce e privat şi cine plăteşte”, spune şi Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică. Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, Gheorghe Iana, are şi o propunere radicală: „Dacă un medic este implicat într-o fraudă în relaţia cu Casa, să nu mai poată lucra într-o unitate spitalicească sau într-un cabinet în relaţie cu Casa timp de cinci ani”.

O propunere care pare a fi în acord cu opinia unui chirurg tânăr cu activitate exclusiv privată, Sebastian Pop, care spune că atâta “timp cât în sistemul public românesc nu va exista "răspunderea personală" pentru faptele comise în slujba statului, nu se va dezvolta o conştiinţă civică în acest sens”.  

Alexandru Vlad Ciurea, directorul ştiinţific al unui spital privat din Bucureşti, face cele mai vehemente comentarii despre operaţiile ilegale de la Spitalul de Arşi: „s-a creat un sistem mafiot în sănătate şi nu cred că este singurul spital la care acest fenomen funcţionează. Nu există niciun fel de cocoloşire sau mângâiere în asemenea situaţii. Căpuşarea sistemului de sănătate este veche prin apariţia de farmacii „lipitori” în jurul spitalelor judeţene, care vând orice, începând de la tablete şi până la pansamente şi catetere, unele sustrase din spital, contrar tuturor legilor posibile ale Uniunii Europene. Sistemul de sănătate este subfinanţat cronic de ani de zile, dar aceasta se datorează tocmai neregulilor majore din sănătate perpetuate în toate guvernele din 1990 încoace”.

Dan Mircea Enescu, preşedintele Societăţii Române de Arsuri şi directorul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti, atrage atenţia asupra unor disfuncţionalităţi întreţinute de sistem: “Intervenţiile chirurgicale nu le poate verifica nimeni. Sigur, dacă sunt diferenţe de diagnostic se văd foarte precis dar, în general, dacă controlezi nişte hârtii, hârtiile sunt hârtii. Cine poate pune la îndoială ce ai scris, dacă n-a fost cu tine în sala [de operaţii]? E vorba de onestitatea fiecărui [medic] în parte şi de ce scrie acolo”.

Dar în opinia preşedintelui Colegiului Medicilor Bucureşti, Ioan Lascăr, “legea este suficient de clară. Nu cred că e necesară o lege specială pentru o astfel de situaţie. Normele sunt clare, ele există, trebuie doar respectate”.
Dosarul operaţiilor estetice ilegale realizate la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri a zguduit lumea medicală din România. Trei dintre chirurgii implicaţi au fost reţinuţi în arest pentru 29 de zile. Ei sunt acuzaţi că au folosit materialele si resursele spitalului public pentru a efectua operaţii estetice nefacturate pentru care s-a solicitat ulterior decontarea din sistemul public de sănătate, deşi intervenţiile estetice la cerere nu sunt acoperite prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru a ascunde această practică, în biletele de trimitere şi în foile de observaţie au fost trecute diagnostice false.

Extrase generoase din referatul procurorilor care anchetează dosarul operaţiilor estetice au fost date publicităţii în ultimele zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2885 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Onestitatea, bat-o vina (Vineri, 2 mai 2014, 12:10)

  transalpinarum [utilizator]

  2 doctori au punctat foarte bine: 1. Ciurea: care a zis a sistemul de stat e capusat pana la os, 2. Enescu: care a zis ca e vorba de onestitate. Fireste ca nimeni nu poate stii ce a fost in sala de operatie, daca doctorii care au fost acolo nu sunt onesti, si in acest caz nu au fost, sper sa ia pedeapsa maxima si confiscarea banilor.

  Romania mai e capushata de o problem: pensiile pe caz de boala (vezi cazul sotului doamnei ministru al muncii). Ar trebui revizuite TOATE cazurile de pensie pe caz de boala, ar fi surprize de proportzii la ce falsuri s-au facut. Verificarile s-ar face foarte simple, daca nu te prezinti la o comisie ptr reevaluare, pensia de boala de taie.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 2 mai 2014, 12:19)

  Captain Romania [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Te grabesti sa dai cu parul (Vineri, 2 mai 2014, 14:16)

   Picsius [utilizator] i-a raspuns lui Captain Romania

   Ce vezi acolo este un rezultat al unui sistem defect care functioneaza in pierdere. Momentan banii sunt capusati de asiguratori si producatorii de medicamente si echipamente medicale.

   Oamenii nu au procedat nici pe departe corect si nu le iau apararea.

   Dar hai sa nu sarim cu inchisoarea ca in curand nu o sa avem unde sa ne tratam de nimic daca nu rotunjim medicilor sensibil veniturile. Nu vrei sa fi operat de un rezident cu un salariu de @#$% stresat de datorii nu?
   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Sâmbătă, 3 mai 2014, 8:36)

    Captain Romania [anonim] i-a raspuns lui Picsius

 • +3 (3 voturi)    
  asta cu delimitarea activitatii (Vineri, 2 mai 2014, 12:24)

  federal [utilizator]

  e o prostie.se poate face mult mai simplu.
  1.fiecare medic sa fie obligat sa aibă cod fiscal ca persoana fizica si sa lucreze la tarife diferite( stat fata de privat).cine nu declara interventiile si se demonstreaza ca le face sa fie exclus din practica. simplu.
  2.toti medicii sa isi faca asigurari de raspundere profesionala, fara de care sa nu poata profesa o secunda.
  "personal liability insurance" exista peste tot in lume.
  3.fiecare medica sa fie inscris intr-o asociatie profesionala care sa il puna sa respecte etica medicala si sa il verifice in permanenta. daca nu respecta etica sa aiba dreptul sa ii interzica dreptul de a mai practica.
  4.spitalul sa aiba contract incheiat cu medicul( cu PFA) si sa fie stipulate conditii contractuale clare in privinta dotarilor care sunt asigurate de spital si cum sunt folosite de medic.
  5.modul in care sunt platite serviciile sa fie simplificat si totul sa fie inregistrat electronic.fraudele sa fie pedepsite cu eliminarea pe o perioada de 5 ani din sistemul medical a celui care intocmeste acte false( fara posibilitatea de a mai profesa).
  6.la interventiile chirugicale sau la acte medicale complexe sa existe documente care atesta efectuarea lor de cate 2-3 parti independente una de alta si sa fie semnate de catre medic( sunt sigur ca medicul nu va semna ceva ce nu a facut,riscul fiind sa nu mai poata profesa o perioada indelungata de timp- de exemplu 5 ani).
  7.folosirea resurselor spitalelor sa fie inregistrata electronic la fiecare interventie fara posibilitate de a mai modifica ceva dupa inregistrarea lor.lipsa inregistrarilor sau inregistrarea fictiva sa fie aspru pedepsita.
  8.toate aparatele medicale sa fie inregistrare zonal si cineva sa verifice utlizarea si modul in care sunt intretinute( sau daca sunt folosite si in ce fel).
 • +3 (3 voturi)    
  Minciuna incepe de la Minister si CNAS (Vineri, 2 mai 2014, 13:35)

  worker [anonim]

  Povestea e simpla: o operatie costa spitalul 4000 lei. Casa de asigurari deconteaza numai 2500 lei. Pentru ei nu exista cresterile de pret la medicamente, consumabile, lumina, gaz, sau chiar salarii. Atita dam: 2500lei. De unde se scot restul de 1500 lei? Din diagnostice fantoma care permit spitalelor sa-si acopere deficitul.

  Daca nu se acopera deficitul managerul este dat afara. Atunci el roaga medicii sa umfle diagnosticele. Ei fac asta dar la schimb primesc ingaduinta managerului sa consulte si "semiprivat".

  Minciuna e sus: pina cind Ministerul Sanatatii si CNAS nu anunta pachetul minimal de servicii ne vom minti permanent.
 • +3 (3 voturi)    
  amuzant (Vineri, 2 mai 2014, 14:45)

  dr_bear [utilizator]

  Imi place comentariul doctorului Lascar ,cand el insusi face(a) rhinoplastii in floreasca si in foaie erau tot felul de bazaconii :)))))
  In privat se pierd prea multi bani. Amortizarea investitiei, profitul clinicii, plata personalului, taxe pe munca, pe profit, pe dividente....Atat timp cat se va gasi o cale ca altcineva sa suporte aceste costuri si medicul sa-si insuseasca o suma de bani nefiscalizata, aceasta practica va exista.
 • +1 (1 vot)    
  schimbare (Vineri, 2 mai 2014, 19:14)

  argoman [utilizator]

  Iar reguli, din nou interdicții? Chiar nu se înțelege că medicul are o profesie liberală și nu bugetară. El trebuie să fie liber să-si facă profesia în orice spital unde are pacienți și pentru procedurile efectuate trebuie plătit oficial. Trebuie eliminat egalitarismul salarial prin angajare. Spitalele vor fi obligate să își asigure medici căutați de pacienți și vor renunța la medicii fără bolnavi care doar figurează pe statul de plată.
 • +1 (1 vot)    
  Medicii sunt corupti de pe vremea lui (Sâmbătă, 3 mai 2014, 12:46)

  soundtrack [utilizator]

  ceausescu, atunci cand dadeau examene foarte grele timp de mai multi ani pt. a intra la facultate, dar motivul nu era vocatia, ci banii. Acum se petrece acelasi lucru, dar la scara mare.Sunt extrem de putini medici care nu iau spaga ceea ce demonstreaza ca de fapt n-au dorit profesia decat pt. bani. Un studiu facut la spitalul din Brasov acum cativa ani arata ca peste 90% din asistente/surori nu au nici cel mai slab sentiment de compasiune pt. pacienti si nu acorda ingrijiri fara extra-money sau cadouri.Cei care au realizat statistica au fost socati si au repetat studiul, procentele ramanand aceleasi.Asta spune mult despre latura sufleteasca a 'crestinilor' romani care imbratiseaza cariera medicala si ca sistemul comunist si-a facut datoria in a anihila valorile crestine la oameni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by