Anchetatorii italieni au descoperit ca o grupare de crima organizata, ce implica si Romania, se afla in spatele distribuirii in Europa de Vest a unor medicamente pentru tratarea cancerului furate si contrafacute, a declarat un oficial italian, citat de Wall Street Journal, in editia electronica.

Agentia Europeana a Medicamentelor a avertizat la jumatatea lui aprilie ca sticlute de Herceptin, fabricat de Roche Holding AG a reaparut contaminat, in Marea Britanie, Germania si Finlanda, dupa ce a fost furat in Italia. Medicamente Alimta si Remicade produse de Eli Lilly & Co. au fost, de asemenea furate, a precizat ulterior agentia, citeaza Mediafax.

O ancheta deschisa pentru a investiga aceasta situatie a stabilit ca incidentele nu sunt izolate, ci sunt rezultatul activitatii unor retele foarte bine organizate, a declarat Domenico Di Giorgio, director al agentiei italiene pentru prevenirea si contrafacerea produselor farmaceutice. Gruparea pare sa implice Camorra - mafia napoletana - si retele est-europene, care includ un cetatean rus cu sediul in Cipru, potrivit unor persoane familiare cu investigatia.

"Crima organizata este implicata sigur; este o structura care aparent isi are sediul in Italia care comanda furturi de medicamente in spitale", afirma Di Giorgio intr-un interviu acordat Wall Street Journal. Agentia sa coordoneaza ancheta in Italia impreuna cu departamentul italian antifrauda, Nuclei Antisofisticazioni e Sanita Carabinieri, a precizat el.

Medicamentele sunt furate din spitale sau din camioane care le distribuie in Italia si transferate unei firme italiene de vanzare angro autorizate, potrivit unei persoane familiare cu investigatia. Aceasta primeste comenzi pentru medicamentele respective de la vanzatori angro falsi din Ungaria, Romania si Letonia, si, din Italia, medicamentele sunt vandute catre alte tari europene, a declarat sursa citata.

Un oficial din cadrul unei companii farmaceutice a declarat ca in medie, pe luna, ii dispar cinci incarcaturi cu poduse in Italia, in timp ce soferii de camioane ofera ceea ce el a numit explicatii vagi despre incidente.

Compania Roche a declarat ca cel putin una dintre sticlutele de Herceptin furate pe care a recuperat-o contine antibiotic in locul ingredientului activ. Agentia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat ca nu exista divezi ca Herceptin contrafacut a ajuns la spitale si pacienti de pe teritoriul tarii. Spitalele britanice sunt aprovizionate cu Herceptin direct de Roche, astfel incat orice medicament contrafacut de acest tip gasit in Marea Britanie este destinat revanzarii in Europa, a declarat o persoana familiara cu situatia.

Descoperirea acestor medicamente contrafacute aduce la lumina companiile de vanzari angro cunoscute ca distribuitori paraleli. Astfel de distribuitori cumpara legal medicamente de la compania care le produce intr-o tara in care acestea sunt ieftine, le reeticheteaza si le vand intr-o alta tara unde ele sunt mult mai scumpe. Aceasta permite guvernelor si asiguratorilor sa economiseasca bani, iar distribuitorilor sa faca profit.