Reformele din Justitie nu sunt ireversibile, a declarat joi presedintele Traian Basescu, in studiourile EVZ TV, pledand ca propunerile pentru procurorii sefi si judecatorii de la Inalta Curte sa fie facute de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Acesta a afirmat, intrebat cum comenteaza cazul arestarii preventive a judecatorului Stan Mustata, ca "justitia nu e curata suta la suta", dar "cazurile in care s-a aplicat legea sunt mult mai multe".

Traian Basescu a sustinut principiul "check and balance", in conditiile in care puterile statului "nu pot functiona independente, daca nu se controleaza unul pe altul unul dintre sisteme o poate lua razna", dar a precizat ca sustine o modificare legislativa "imediata", astfel incat sefii de la Parchete si la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie propusi de CSM, acolo unde, la inceputul mandatului sau, "marea batalie" o avea cu "niste brontozauri ai fostului regim".

"Unde sunt de acord ca trebuie facuta imediat modificarea, mutarea responsabilitatii propunerii pentru procurori si judecatori la ICCJ la CSM", in conditiile in care presedintele nu poate respinge decat motivat o propunere.

"Reformele nu sunt ireversibile", a continuat Traian Basescu, si exista inca posibilitatea afectarii independentei Justitiei, precum si a serviciilor secrete, prin numiri politice.

Intr-o astfel de eventualitate, partenerii externi ai Romaniei "nu pot face nimic altceva decat declaratii", deoarece "nu pot interveni in mod brutal in deciziile politice", asa cum arata exemplul Ungariei.

"In schimb, efectul e in zona economica, devii un stat in care partenerii nu mai au incredere, si asta e perspectiva daca Ponta si tata socru vor pune mana pe justitie, SRI sau alte structuri, DNA", a subliniat acesta.

In opinia sa, "principalul obiectiv al fortelor democratice trebuie sa fie o balansare a fortei uriase a PSD, si politica si mediatica", in conditiile in care acest partid "are trusturi de presa care ataca orice institutie care nu i se supune".