Ministrul Aafacerilor Externe, Titus Corlatean, a acordat un interviu ziarului american Washington Post in care vorbeste despre situatia din Ucraina, solutii la criza, NATO si scutul american anti-racheta de la Deveselu, anunta site-ul MAE. Corlatean spune in interviu ca Romania isi doreste o baza militara NATO permanenta in tara noastra.

Titus CorlateanFoto: Agerpres

"Amenintarea rusa este o realitate. Romania reprezinta flancul estic al NATO. Deci, avem nevoie de sprijin. Asteptarea noastra este pentru o prezenta militara americana mai substantiala in Romania si, poate, o baza militara permanenta a NATO ", a declarat ministrul roman.

Fara sa spuna direct daca crede ca Rusia se va opri la Crimeea sau va incerca sa ocupe si alte teritorii, Corlatean spune Rusia va continua "sa fie activa in zona noastra" si reactia occidentului trebuie sa fie una ferma. Cu toate acestea, ministrul nu crede ca exista un pericol real pentru Romania, dar se teme pentru Georgia, Ucraina si Republica Moldova.

"Interesul Rusiei este de a mentine o influenta puternica in spatiul fostei URSS, in special in Ucraina si Republica Moldova [...] Rusia detine controlul asupra Transnisriei, o regiune din interiorul Republicii Moldova. Acest lucru ne face extrem de preocupati", a declarat oficialul roman.

Extrase in interviu

  • SUA au redescoperit importanta geostrategica a Europei de Est. Anterior, regiunea Asia-Pacific era extrem de importanta pentru SUA. Incurajam Statele Unite sa fie mai prezente in regiune.
  • Suntem interesati sa avem o prezenta militara americana in Romania mai substantiala. Suntem prima tara in care scutul de aparare antiracheta va fi instalat. In 2015, sistemul va fi operational (in Romania). Suntem interesati sa avem o puternica prezenta politica, militara si economica a Statelor Unite in Romania.
  • Amenintarea rusa este o realitate. Romania reprezinta flancul de est al NATO. Deci avem nevoie de sprijin. Asteptarea noastra este pentru o prezenta militara americana mai substantiala in Romania si poate o baza militara NATO permanenta.
  • Tara mea, Romania, reprezinta granita de est a NATO si a Uniunii Europene. Ce s-a intamplat cu aceasta anexare absolut ilegala a Crimeei de catre Rusia incalca dreptul international - s-a intamplat la numai 300 de kilometri de granita romana. O alta mare tentatie a Rusiei este statutul regiunii Transnistria din Republica Moldova, tot la granitele noastre. In calitate de ministru de Externe am criticat puternic actiunile Rusiei.
  • Credeti ca Rusia va trimite trupe in sudul si estul Ucrainei? Cred ca Rusia este foarte activa in regiune. Mai intai de toate, in partea de est a Ucrainei, dar nu numai. Federalizarea Ucrainei este un lucru foarte apreciat de catre rusi. Este o forma de blocare a aspiratiilor europene ale Ucrainei si de mentinere a influentei Rusiei asupra tarii.
  • Interesul Rusiei este de a mentine o influenta puternica in spatiul fostei URSS, in special in Ucraina si Republica Moldova. In baza unei decizii politice a UE, cetatenii moldoveni au inceput sa beneficieze de circulatie libera in cadrul Uniunii Europene. Cel mai important obiectiv in viitorul apropiat este semnarea acordului de asociere si de liber schimb cu UE.
  • Rusia detine controlul asupra Transnisriei, o regiune din interiorul Republicii Moldova. Acest lucru ne face extrem de preocupati. Am fost printre aliatii din cadrul NATO care am pledat pentru o prezenta militara mai puternica si mai rapida in flancul de est pentru a consolida increderea din Romania, Polonia si statele baltice in securitatea colectiva, care este garantata de alianta.
  • Care ar trebui sa fie stragetia tarilor din estul Europei? Ceea ce este important in aceste circumstante dramatice este sa avem o pozitie politica puternica si coordonata la nivel european si euro-atlantic si sa condamnam ferm incalcarea principiilor fundamentale ale dreptului international si anexarea ilegala a Crimeei ca act de agresiune al Rusiei.
  • Simtiti ca Europa a avut o pozitie puternica? Mecanismul european este diferit de cel american pentru ca cele 28 de voci din jurul unei mese trebuie sa se armonizeze. Am avansat prin adoptarea de diferite sanctiuni si trebuie sa continuam sa transmitem mesaje ferme.
  • Simtiti ca Washingtonul a transmis mesaje ferme? Cred ca ambele parti - Europa si Statele Unite - pot adopta atitudini si mai ferme. Am cerut Rusiei sa ia masuri pentru incetarea crizei, dar ceea ce a urmat in ultimele saptamani este cu siguranta o directie gresita.

vezi interviul integral pe Washington Post