Procurorii DIICOT au efectuat miercuri cinci perchezitii domiciliare in municipiile Constanta, Sibiu, Bucuresti (doua adrese) si in localitatea Cisnadie, in cadrul unei operatiuni de anihilare a unei grupari infractionale, specializata in manipularea pietei de capital, relateaza Agerpres.

Cinci suspecti au fost ridicati cu mandat de aducere si audiati de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Pitesti.

De la domiciliile suspectilor T.A., 26 de ani, din Constanta, G.D.S., 42 de ani, din Sibiu, V.I.M., 39 de ani, din Cisnadie, T.S., 28 de ani, si P.B.I., 45 de ani, ambii din Bucuresti, anchetatorii au ridicat documente, sisteme informatice, dosare privind drepturile litigioase asupra proprietatii, aflate in evidenta ANRP, dar descoperite la una dintre locatiile perchezitionate.

Suspectii sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat care a avut ca obiectiv, in principal, inducerea in eroare si pagubirea clientilor unei societati de servicii si investitii financiare, precum si practici de manipulare a pietei de capital, constand in tranzactii sau ordine de tranzactionare care: dau semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare; mentin, prin actiunea uneia sau, dupa caz, a mai multor persoane actionand impreuna, pretul mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial; presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune.

Grupul infractional actiona inca din iunie 2008, autoritatile judiciare monitorizand cazul din anul 2012.

In linii mari, planul infractional consta in deposedarea victimelor de actiuni sau de bani prin tranzactionarea repetata a actiunilor, fara sa existe dispozitia prealabila si scrisa a titularilor acestora, in scopul cresterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piata, urmata de insusirea contravalorii actiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.

In baza probelor, anchetatorii au stabilit ca agentul delegat de servicii si investitii financiare, in temeiul unei decizii a CNVM, suspectul T.S. - angajat din ianuarie 2011 la respectiva societate -, a participat semnificativ la constituirea grupului infractional organizat.

Totodata, activitatea infractionala a membrilor grupului pe o perioada atat de mare de timp a fost posibila din cauza complicitatii unor persoane cu functii de conducere in cadrul respectivei societati.

Prejudiciul estimat pana la acest moment este de aproximativ 3.000.000 de lei.