SUA sunt angajate pe deplin in ceea ce priveste securitatea aliatilor si prietenilor nostri in cadrul NATO, in special Romania, a declarat, miercuri, la Bucuresti, Frank Rose, adjunctul secretarului american de stat, reiterand faptul ca scutul antiracheta nu e indreptat asupra Rusiei, transmite Mediafax.

Frank RoseFoto: Ambasada SUA

"Rusia continua sa ceara SUA garantii legale ca sistemul nostru de aparare antiracheta nu va avea un impact negativ asupra fortelor nucleare strategice ruse", a declarat Frank Rose, adjunctul secretarului de stat pentru politica spatiala si de aparare, la masa rotunda "Missile Defence - A true commitment for the Allied security", organizata la Institutul Diplomatic Roman.

El a explicat ca aceste "garantii legale" cerute de Rusia inseamna "limitari legale sau constrangeri ale sistemului de aparare antiracheta al SUA si NATO". "Le-am spus foarte clar rusilor ca nu putem accepta si nu vom accepte orice fel de obligatii sau constrangeri care sa limiteze capacitatea noastra de a ne apara sau (de a ne apara) aliatii si partenerii", a subliniat Rose.

Acesta a reamintit faptul ca scutul american antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei. "Sistemul nostru de aparare antiracheta este indreptat impotriva amenintarilor din Iran si a altor potentiale amenintari", a punctat Frank Rose.

Oficialul american a spus ca SUA sunt pregatite sa continue sa lucreze impreuna cu prietenii si aliatii sai din intreaga lume, inclusiv Romania, in ceea ce priveste apararea "impotriva amenintarilor in crestere cu rachetele balistice".

Frank Rose a mai spus ca importanta cooperarii cu aliatii in apararea antiracheta consta in faptul ca "de multe ori vecinii tai sunt mai bine pozitionati geografic pentru a te apara, chiar daca ai aparare antirachera pe propriul teritoriu".

Intrebat daca n-ar fi nevoie de o dezvoltare a scutului sau de o alta locatie, in conditiile in care distanta dintre Romania si Rusia s-a injumatatit dupa anexarea Crimeei, adjunctul secretarului de stat a reiterat faptul ca "SUA sunt angajate pe deplin in ceea ce priveste securitatea aliatilor si prietenilor nostri in cadrul NATO, in special Romania".

"Avem deja o baza aici, Mihail Kogalniceanu, pe care o folosim ca centru de tranzit pentru Afganistan, o baza americana. Suntem aici, vom fi aici", a spus Rose, adaugand ca o dovada a acestui angajament este si "extinderea prezentei SUA" in Romania.

Intrebat de cooperarea spatiala SUA-Rusia in actualul context, Rose a declarat ca cele doua tari "au un interes comun in mentinerea cooperarii", chiar daca sunt "ceva provocari".

Oficialul american a subliniat ca abordarea SUA este: "Vom lucra cu Rusia atunci cand este in interesul nostru sa lucram cu Rusia".

"Cand vom avea neintelegeri cu Rusia ii vom suna si le vom spune foarte clar asa cum am facut in ultimele luni pe diverse chestiuni", a mai spus Rose.

Intrebat daca in conditiile dezvoltarii scutului si a crizei din Ucraina, Moscova ar putea renunta la Tratatul Start-3 (reducerea armelor strategice - n.r.), adjunctul secretarului american de stat a precizat ca "Rusia continua sa-si respecte obligatiile din cadrul Tratatului Start-3" si ca nu exista niciun indiciu ca intentioneaza sa se retraga din noul Tratat Start.

"Criza din Ucraina a aratat ca si in vremuri dificile am inteles (SUA si Rusia - n.r.) importanta mentinerii unei stabilitati strategice", a mai spus Frank Rose.

  • Frank Rose: Bugetul pe 2015 include fonduri pentru baza Deveselu si pentru dezvoltarea interceptorilor

Proiectul de buget pe 2015 include fonduri pentru terminarea lucrarilor la baza Deveselu, precum si pentru dezvoltarea interceptorilor care vor fi amplasati in Romania, a mai declarat, miercuri, la Bucuresti, Frank Rose, adjunctul secretarului de stat pentru politica spatiala si de aparare.

Frank Rose a precizat ca proiectul de buget pe 2015, prezentat in luna martie de presedintele Barack Obama, prevede o suma de 8,5 miliarde de dolari pentru programele de aparare antiracheta, bani care vor fi alocati pentru investitii in sistemul de aparare antiracheta din SUA si in cele din tarile aliate.

"In ceea ce priveste apararea antiracheta din SUA, este vorba de interceptori cu raza lunga de actiune care sa apere Statele Unite de amenintarile cu racheta din Coreea de Nord si Iran, daca aceasta tara va dezvolta in viitor astfel de sisteme cu raza lunga de actiune", a declarat oficialul american.

Rose a explicat, totodata, ca va creste numarul de interceptoare cu raza lunga de actiune de la 30 la 44, va fi creat "un nou kill vehicle", precum si "un radar care sa aiba capacitatea de a face fata unor amenintari mult mai sofisticate".

Referitor la Romania, Frank Rose a precizat ca "va continua finantarea pentru a termina lucrarile la baza Deveselu". "De asemenea, sunt incluse fonduri, in jur de 225,7 milioane de dolari, pentru a incepe achizitionarea de materiale pentru baza din Polonia. Majoritatea achizitiilor pentru echipamente la baza Deveselu au fost deja aprobate de Congres", a spus Rose.

De asemenea, proiectul de buget include si bani pentru a continua dezvoltarea interceptorilor, inclusiv a celor care vor fi amplasati in Romania.

"Intr-o perioada de constrangeri bugetare in SUA, faptul ca alocam 8,5 miliarde de dolari in bugetul pe 2015 este un semn clar al importantei pe care Statele Unite o acorda apararii antiracheta, inclusiv din Romania si Polonia", a mai spus adjunctul secretarului de stat.

El a reiterat faptul ca lucrarile la Deveselu se incadreaza in buget.

"Ne incadram in buget si suntem in grafic astfel incat Deveselu sa devina operationala in 2015", a precizat diplomatul american, adaugand ca si faza a treia a EPAA (Abordarea Europeana Adaptiva in Etape), din Polonia, se deruleaza conform calendarului, pentgru a deveni operationala in 2018.

La masa rotunda a fost prezent si presedintele Institutului Diplomatic Roman, Dan Petre, precum si Adrian Davidoiu, director general in cadrul MAE.