Tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, trebuie sa fie capabile sa reziste oligarhilor si firmelor care, in lipsa unor institutii puternice, pot cumpara infrastructura vitala, presa sau politicieni pe care sa ii foloseasca pentru a castiga control asupra institutiilor sau asupra statului, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Hoyt Yee.

Hoyt YeeFoto: Lucian Crusoveanu / Ambasada SUA

Intrebat daca secretarul de stat John Kerry se referea si la Romania atunci cand a vorbit, recent, despre oligarhii care cumpara politicieni si institutii media in Europa Centrala si de Est, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Hoyt Yee, a precizat ca tarile cu institutii slabe si fara o justitie complet independenta sunt "vulnerabile" la tipul de actiuni pe care Rusia le desfasoara in Ucraina.

"Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe tari din Europa, nu numai din Europa Centrala, ci si din Balcani, tari care au institutii slabe, care au un stat de drept slab, care au institutii juridice care nu sunt complet independente, care au institutii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a mentionat aceste institutii este acela ca secretarul de Stat, Guvernul SUA considera ca tarile care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justitie independenta, institutii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de actiuni pe care Rusia le desfasoara in Ucraina", a declarat Hoyt Yee.

Oficialul american a subliniat ca este important ca "tarile din aceasta regiune, inclusiv Romania, Bulgaria, alte state din aceasta parte a Europei sa fie capabile sa reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenta unor institutii puternice fie pentru a cumpara infrastructura vitala, sau institutii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenta, pentru a castiga controlul asupra institutiilor sau chiar a statului".

"Credem cu tarie ca lucrand impreuna, UE si SUA, SUA si Romania, putem sa intarim institutiile si sa prevenim acest tip de coruptie, de crima organizata, acest tip de influenta asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem in Ucraina", a mai spus Hoyt Yee.

Intrebat daca a discutat aceste aspecte cu autoritatile si oficialii romani, diplomatul american a precizat ca astfel de discutii au loc cu totii aliatii SUA.

"Discutam cu toti aliatii nostri. Credem ca nu doar in aceasta parte a Europei, ci in intreaga Europa trebuie sa cautam modalitati de a intari abilitatea noastra de a lupta impotriva crimei organizate, a coruptiei astfel incat sa avem institutii mai puternice. Este important pentru NATO ca Alianta ca tarile membre sa fie puternice, sanatoase, sa aiba capacitatea de a actiona impreuna, fara a fi vulnerabile la acest tip de actiuni pe care Rusia le intreprinde in Ucraina sau, in general, la coruptie si crima organizata", a precizat asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia.