STENOGRAME in dosarul operatiilor estetice. Cum se falsificau diagnosticele la Spitalul de Arsi din Bucuresti

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 28 aprilie 2014, 18:16 Actualitate | Esenţial


Desi operatiile estetice nu sunt decontate prin sistemul asigurarilor de stat, mai multi chirurgi de la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri au efectuat ilegal astfel de operatii folosind materialele si resursele spitalului public. Pentru a ascunde aceasta practica, in biletele de trimitere si in foile de observatie erau trecute diagnostice false. Plata operatiei era incasata direct de catre chirurgul respectiv, fara factura. La unul dintre chirurgii retinuti s-au descoperit, in urma perchezitiilor, 880.000 de Euro. Cercetarile procurorilor acopera perioada 2012 – aprilie 2014.

UPDATE Ora 18.45: Un sfert din cazurile de la Spitalul de arsi au fost refuzate de la decontare in primele luni ale lui 2014 de Scoala Nationala de Sanatate Publica.

Managerul Spitalului de Arsi din Capitala, Vitalie Stan, seful Sectiei de chirurgie plastica, Nicolae Antohi, si medicul Cristina Isac au fost arestaţi în dosarul operaţiilor estetice realizate pe banii statului. Numarul acestor operatii a crescut in special in 2011-2012.

Potrivit anchetatorilor, medicii vizati in dosarul operatiilor estetice pretindeau mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar in cazul in care raportarilor acestora erau validate, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti deconta aproape 5.000 de lei pe operatie.

În urma percheziţiilor, in conturile bancare sau la domiciliul chirurgului plastician Cristina Isac s-a găsit un total de 880.000 de Euro, în timp ce Vitalie Stan, managerul Spitalului de Arşi, peste 100.000 de Euro. Ambii au fost arestaţi preventiv, decizia putând fi contestată în instanţă.

Martorii interogaţi de procurori, unii dintre ei fiind medici care lucrează de mai mult timp în Spitalul de Arşi din Bucureşti, au afirmat că aproape toţi medicii din cadrul spitalului efectuează intervenţii chirurgicale estetice: „în cazul operaţiilor estetice care sunt efectuate în spital, pacienţii interesaţi de o asemenea intervenţie vin direct, prin recomandare la un anumit medic cu care stabileşte condiţiile intervenţiei”. Martorii bănuiesc că „există mai multe operaţii estetice camuflate în operaţii de cronici”.

În vara lui 2013, în cadrul Spitalului de Arşi a fost formată o comisie de cercetare a unor nereguli privind unele foi de observaţie şi s-a constatat că „au fost efectuate intervenţii estetice unor pacienţi internaţi cu diagnostic fals, astfel spitalizarea a fost decontată de Casa de Asigurări de Sănătate”. Raportul a fost înaintat unui comitet director din care ar fi făcut parte chiar unul dintre chirurgii aflaţi astăzi în arest.  

Printre acuzele procurorilor se numără cea de completare a foilor oficiale cu diagnostice false, evaziune fiscală şi „deturnarea completă a scopului şi funcţionalităţii Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, singurul de această specializare din România, unitate în care au fost investite sume importante pentru modernizare şi dotare, transformându-l practic în propria lor clinică de chirurgie plastică din care unii dintre medici efectuau numai operaţii estetice”.

 • Discuţie între o pacientă şi asistenta unuia dintre chirurgii plasticieni acuzaţi:

Pacient:  Aşa, şi aveam o întrebare  că eu am luat trimiterea de la doctor  de la doctorul de  familie  şi nu  mi-a  scris  cum  a  spus  domnul doctor.
ASISTENTA C.: Dar cum va scris?
Pacient: Diagnostic prezumtiv: alte  boli ale nasului.. ale... aşa...
ASISTENTA C.: Adică nu  v-a  scris  deviaţie de  sept?
Pacient: Nu şi ştiu că domnul doctor a zis pentru chirurigie plastică, ceva de  genul.
ASISTENTA C.: Nu, nu, nu a  zis aşa. Către  Spitalul de  Chirurgie Plastică şi Reparatorie -   şi la diagnostic deviaţie de sept.
Pacient: Aha.
ASISTENTA C.: Da? Deci ... (neinteligibil)...
Pacient: Ea mi-a zis... Ea, doamna.. asistenta doamnei doctor că nu am putut  să  vorbesc cu doamna doctor a zis că este medic  generalist  şi că un medic  specialist ar putea  să  mă  trimită pe mine la  spital.
ASISTENTA C.: Nu  există, un medic... Adică  toţi medicii de  familie  dau  trimiteri pentru Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie  cu  diagnostic  deviaţie de  sept şi dumneaei nu poate. Sau cum?
Pacient: Notez şi mă  duc la  dânsa  să-mi de alta.
ASISTENTA C.: Da, neapărat.
Pacient: Şi mi-o anulează pe asta sau cum facem? A da scrie, scrie  către  chirurigie plastică, microchirurigie reconstructivă, dar aste e  că la  diagnostic prezuntiv, prezuntiv  mi-a  scrie alte  boli ale nasului  al..ala..nazal..nu  ştiu.
ASISTENTA C.: Da. Era de preferat  deviaţie de  sept, pentru  că deviaţia de  sept  implică o intervenţie chirurgicală alte  boli  pot  fi  rinite, pot fi sinuzite ceea ce nu are legătură.  Mă şi mir  că la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie  v-a  dat cu aşa  un diagnostic. Nu ştiu ce să zic, lăsa-ţi-l aşa  deocamdată şi  să sperăm că nu aveţi probeleme la spital.
Pacient: Dar.. m-aş  duce  la  dânsa  să-mi scrie.
ASISTENTA C.: Rugaţi-o  să  vă  scrie   deviaţie de  sept. Neapărat. Că poate  acest lucru, deci am  mai  văzut  bilete de trimitere şi erau  scrise  exact aşa deviaţie de sept către Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie.  Da? Mai încercaţi odată.

Pacient: Vroiam să vă mai intreb...
C.: Haideți...
Pacient: (neinteligibil) Să imi factureze chitanță este mai dificil?
C.: Mult mai dificil.
Pacient: Am înțeles. Adică va fi și mai costisitoare?
C.: Deci fiți atent. Doctorul operează și în spital și în domeniul privat. În spital este mai ieftin cu 1000 și ceva de euro pentru o noapte de stat cu toată încrederea. Pentru dânsul 99% din activitatea desfășurată acolo este. Și sâmbete și duminici de dimineață până seara. Și în domeniul privat merg doar persoanele care chiar vor să fie...

 • Discuţie purtată în cabinetul medical  între pacient şi unul dintre chirurgii plasticieni acuzaţi:

A.N.: Remodelajul... deci asta e partea cea mai complexă...și dacă ar fi fost ceva pe lângă...fractură...deja asta e partea un pic mai simplă...cu fractură...depinde unde vreți să faceți, la spital, la privat...
Pacient: Unde e mai ieftin...acum știu că...ce am văzut atunci în salon mai erau...care își făceau nu știu cum...am impresia că le făcea rinoplastie, dar erau trecuți deviație de sept...nu știu cum făceau...
A.N.: Da. Lucrați, nu lucrați, aveți bilet de trimitere, adeverință?
Pacient: Aduc, da...deci îmi iau bilet de trimitere de la medicul de familie.
A.N.: Medicul de familie...cu deviație de sept și adeverință de la locul de muncă.
Pacient: Dacă fac asigurare d-asta privată? E bună?
A.N.: Da, asigurare.
Pacient: Ok, asigurare.
A.N.: Bun, și atunci în total ar fi 1500 de euro.
Pacient: Da? Cu adeverință și deviație de sept.
A.N.: Cu adeverință și deviație de sept.
Pacient: Și operația va fi...aa...aici? La dumneavoastră aici?
A.N.: Nu, la spital. La spital e bine, condițiile sunt civilizate, cu tot ce trebuie.
Pacient: Ce spital?
A.N.: Spitalul de Arși. De chirurgie plastică.
Pacient: Aa, ok.
A.N.: Pe Calea Griviței.
Pacient: 1500 de euro. Alte costuri pe lângă asta?
A.N.: Nu, nu.
La ieșirea din cabinet pacientul  revine la recepție:
Pacient: Trebuie să vă plătesc consultația.
C.: Da, imediat.
Pacient: Nu știu dacă...deci mi-a zis că trebuie să vin cu adeverință de asigurat...
C.: Bilet de trimitere...
N.R.: Bilet de trimitere, da. Și mă duc la cabinet...și suma e de 1500.
C.: Super. Ca să înțelegeți. Biletul de trimitere vă va ajuta să nu plătiți spitalizarea. Spitalizarea este vreo 300 de euro. Da? În această sumă, 1500 de euro, care, credeți-mă, este o sumă extraordinară pentru dumnealui, intră anestezist, asistentele, deci toată echipa care...

Din înregistrări rezultă, consideră procurorii, că chirurgii inculpaţi cunosc că „efectuarea de intervenţii estetice în spital nu este legală si încearcă să ascundă acest lucru prin menţiuni fictive, precum şi că acesta obişnuia să solicite întocmirea unor fişe de spitalizare de zi fictive”. Practica a fost  întreruptă de un control al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, în timpul căruia a avut loc următorul dialog:

ADRIAN: Alo!
Domnul profesor dr.A.: Da, dragă.
ADRIAN: Domn profesor, ăăă…m-a rugat Vali să vă mai întreb încă o dată. Deci pe pacient pe cine trecem exact, pe dumneavoastră?
Domnul profesor dr.A.: Pe numele meu deci, că altfel trebuie să-i facă foaie, deci nu putem…
A.: Da, da, da, deci ea nu era sigură. Şi aţi vreun diagnostic, ceva anume sau pe…cum e…
Domnul profesor dr.A.: Deci pe numele meu, cum mi-ar face mie.
ADRIAN: Aha, ok.
Domnul profesor dr.A.: Să scrie doctor A., colaborator, na.
A.: No bun, no bun, no bun. Că să ştiţi că intrase un pic în panică. Îi era frică să nu facă vreo gafă.
Domnul profesor dr.A.: Nu, nu, nu, deci să facă personal pe numele meu.
A.: No bun, no bun, bine, domnu doctor.
Domnul profesor dr.A.: Deci nu putem, nu putem,  ori trebuie…
A.: Da, da, că ştiu că e cu casa acolo e problemă…e corect.
Domnul profesor dr.A.: Da, da, deci pe numele meu personal.
A.: No bun atuncea. Bine, mulţumesc frumos!
Domnul profesor dr.A.: Bine, bine, bine. M-am simţit eu rău şi am venit şi o hemoleucogramă... mare lucru.​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9776 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  hm (Luni, 28 aprilie 2014, 18:28)

  Soljenitin [utilizator]

  Sunt curios, cati bolnavi reali au fost ignorati / amanati cu interventiile pentru ca medicii sa opereze ilegal? Acestia ar trebui sa aiba dreptul sa fie in sala de judecata si sa il scuipe pe medicul care le-a facut mai mult rau decat bine.
  • +12 (14 voturi)    
   eu...pe unde mergeam ... ma programau peste 2 luni (Luni, 28 aprilie 2014, 18:54)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   ...si mi spuneau ca nu se poate acum ca sunt multi ca mine.... La privat se poate mai repede dar ma va costa ...

   pentru o "banala" mica deviatie de sept ...
  • +1 (3 voturi)    
   simplu. (Marţi, 29 aprilie 2014, 10:31)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   toate datele astea (locatie/data infatisari judecatorie/tribunal) sint publice. potentialele victime (si nu numai) se pot deplasa la locul cu pricina pt a-si exprima... recunostinta.
   dar acuma sincer: d-ta chiar crezi ca protesteaza vreunul in tara asta?!
 • +6 (8 voturi)    
  Sa vedeti cum e la fel si la ORL Coltea (Luni, 28 aprilie 2014, 19:52)

  Anghel [anonim]

  Si asta de cind e lumea si pamintul. Tot asa: cu clinici private, cu pacientii pacaliti si plimbati,luati banii la privat si operati la stat, samd. Asa e tot sistemul....
 • -1 (7 voturi)    
  O sa mai apara vreo vila.... (Luni, 28 aprilie 2014, 20:39)

  cartofil [utilizator]

  la vreun individ cu multe stele din MAI pentru ca a desfiintat concurenta clinicilor private de chirurgie plastica, domeniu unde se invart o gramada de bani. La fel a fost acum vreun an cu o clinica de insamantare artificiala. Cum sa ramana atatia bani nevamuiti? Curat, frumos, fara sa faci infractiuni, mai obtii si felicitari ca ai demascat infractori. Vedeti de ce este lupta asa mare pe serviciul 2 si un sfert ???
  • +4 (6 voturi)    
   concurenta ? (Marţi, 29 aprilie 2014, 9:34)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   Concurenta neloiala poate. Cu concurente din astea s-a dus de rapa Romania din '90 incoace. Toate piztipoancele si-au pus silicoane si si-au facut nasul carn pe banii platitorilor de asigurari de sanatate care nu aveau loc in spitalul de arsi.
 • +1 (3 voturi)    
  "Line in the sand" (Luni, 28 aprilie 2014, 20:54)

  cenzuratul [utilizator]

  Prin aceasta ancheta probabil ca parchetul vrea sa trasese limita pana la care spaga e tolerata in sistemul medical si dincolo de care, daca se trece, se iau masuri. Adica parchetul nu vrea sa ancheteze 100% dintre spitalele de stat din Romania, unde spaga e omniprezenta (vezi cazul aluia de la Iasi prins cu carnetelul unde tinea socoteala spagilor de 1 mil euro, vezi articolul din HN care zicea ca spaga medie pentru o nastere e 1000 lei), ci i-a luat pe astia, care erau prea nesimtiti.
  • +4 (4 voturi)    
   n-ai inteles (Marţi, 29 aprilie 2014, 9:37)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Nu e vorba de spaga aici..e vorba de banii spitalului cafre in loc sa fie folsiti pentru arsi erau folositi pentru silicoane. MEdicii acestia capusau spitalul folosind resursele spitalului pentru activitatea lor privata.
   • -1 (1 vot)    
    Pai e absolut normal... (Marţi, 29 aprilie 2014, 11:26)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Vuck

    ....daca le-au dat voie sa opereze in regim privat, "dupa program" in spitalele de stat unde au si cabinete private....etc.
    Daca transau pisica din prima in lege, nu mai erau ingerintele astea acum.
    • 0 (0 voturi)    
     nu este asa simplu (Miercuri, 30 aprilie 2014, 10:33)

     Vuck [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

     Daca faceau asta nu mai lucra nimeni la stat pe salariile de mizerie de acolo. Plecau toti in strainatate sau la privat.
 • 0 (2 voturi)    
  welcome! (Luni, 28 aprilie 2014, 23:11)

  eduard2700 [utilizator]

  welcome in MITICHISTAN!!!!
  • +3 (5 voturi)    
   sau MITACHISTAN (Luni, 28 aprilie 2014, 23:30)

   abel [utilizator] i-a raspuns lui eduard2700

   impartit in regiuni gen SUBZISTAN , controlate de baroni,in care se descurca cine poate , mai cu spaga daca ai mana lunga , mai cu langa-danga pe langa sefu de la Guvern si alte artificii, restul... dumnezeu cu mila...
 • +1 (1 vot)    
  Se cere lista cu vedete! (Marţi, 29 aprilie 2014, 16:38)

  Cutarescu [utilizator]

  Ca sa stim si noi in cine sa dam cu rosii la urmatorul concert, ca si-a pus sani din banii nostri si ai bolnavilor desfigurati care asteptau o minune.
 • 0 (0 voturi)    
  medici de la spitalul de asi (Miercuri, 14 mai 2014, 0:17)

  mihaela [anonim]

  Eu sunt curioasa, ce salarii aveau acesti medici dupa 9 ani de studii si o experienta de 30 de ani in cazul Dr. Antohi, vina nu este a lor este a sistemului. Sunt atatia infractori care stau liberi si acesti medici sunt inchisi, privati de a isi face meseria, oare asa aduc un beneficiu sistemului sanitar?????????


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by