Presedintele Traian Basescu afirma, intr-un mesaj transmis de Administratia Prezidentiala, ca retinerea reprezentantilor misiunii OSCE in Slaviansk, Ucraina, reprezinta "un atac direct la eforturile internationale de detensionare a situatiei si un gest ilegal din partea unor forte paramilitare ilegitime."

Potrivit Administratiei Prezidentiale, "tendinta de negociere a eliberarii membrilor misiunii, care au statut diplomatic, de catre rapitori, contra unor infractori detinuti de autoritatile legale ale unui stat, are elementele unei luari de ostatici si a actiunilor unui grup terorist.

Domnul presedinte Traian Basescu considera ca orice actiune de retinere ilegala, rapire, utilizare a civililor pasnici ca scuturi umane in operatiuni separatiste este in masura sa antreneze raspunderea penala pentru infractiuni la adresa drepturilor omului. Romania condamna orice separatism si utilizarea presiunilor de tip militar in solutionarea unor deziderate de natura politica.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, face apel la presedintele Federatiei Ruse, domnul Vladimir Putin, sa condamne ferm actiunile ilegale de natura militara din regiunea Donetsk si sa utilizeze toata autoritatea sa pentru a permite buna functionare a Misiunii OSCE in estul Ucrainei.

De asemenea, separatismul militarizat ca argument pentru atingerea unor deziderate politice este sanctionat penal in orice stat din lume care respecta normele si principiile dreptului international si care apara coexistenta pasnica in Europa."

Opt reprezentanti ai misiunii OSCE străini şi patru ucraineni a fost reţinuti vineri de către separatişti, care i-au calificat duminică drept "prizonieri de război" şi vor să îi predea în schimbul altor persoane deţinute de autorităţile ucrainene. Unul dintre cei opt a fost eliberat seara din motive de sănătate şi a părăsit locul de detenţie, respectiv primăria din Slaviansk (est), însoţit de doi negociatori ai OSCE, a constatat un jurnalist al AFP.