Ministrul de Externe, Titus Corlatean, vorbeste la RFI Romania despre momentul istoric pe care il reprezinta liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Dupa ce va ratifica si Acordul de Asociere cu UE, Chisinaul va avea "tot dreptul" sa solicite aderarea la UE. Oficialul roman e nelinistit de "riscul de contagiune" a crizei din Ucraina catre Transnistria.

Liberalizarea vizelor din 28 aprilie

"E un moment istoric. Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de azi un drept fundamental al UE, libertatea de circulație. E o formă extrem de concretă de integrare europeană. E un succes al cetățenilor, al guvernului pro-european de la Chișinău și unul al nostru, al României și al prietenilor europeni ai Republicii Moldova".

Impact pentru relația dintre România și Republica Moldova.

"În primul rând, Prutul nu va mai fi un obstacol în libera circulație. Dispare discuția legată de vize și proceduri administrative. Extindem libertatea de circulație. Vor fi contacte interumane mai mari, va exista impact pe activitatea economică și investiții, va fi și un flux cultural mai important. Înseamnă o formă de integrare".

Integrare în UE, când ?

"Trebuie semnat Acordul de asociere politică și componenta economică și ratificarea lui înainte de intrarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Rep Moldova. După intrarea în vigoare a Acordului, Rep Moldova va trebui să facă pasul decisiv. E un drept pe care Europa îl conferă prin articolul 49 din tratatul UE, statelor cu vocație europeană, care îndeplinesc condițiile și care își doresc asta. Rep Moldova are deci dreptul să solicite statutul de candidat la aderarea în UE. Va trebui să lucrăm împreună, să lărgim cercul de susținători europeni, pentru a avea o decizie consensuala la nivelul UE.

Paradoxal, evoluțiile dramatice din regiune legate de Ucraina crează oportunități suplimentare, un culoar mai favorabil Republicii Moldova. Republica Moldova e primul stat din cele șase ale Parteneriatului Estic care obține libertatea de circulație, e primul care va avea acordul de asociere semnat și probabil intrat în vigoare".

Când va putea România să furnizeze gaz Moldovei prin gazoductul Iași-Ungheni ?

"Pe teritoriul românesc, lucrările au fost finalizate. Așteptăm ca în perioada următoare și partea moldoveană să finalizeze lucrările pe teritoriul moldovean. Așteptăm și finalizarea lucrărilor de traversare pe sub Prut. E o chestiune de luni de zile ca sistemul să fie funcțional. Dar el trebuie consolidat. E nevoie de investiții suplimentare pentru o stație de comprimare, care să asigure un flux mai puternic de ambele părți și prelungirea conductei spre Chișinău. Va trebui să continuăm pentru obținerea unor fonduri suplimentare. Există clar un sprijin confirmat din partea Comisiei Europene și poate și alți parteneri financiari internaționali care și-au menționat disponibilitatea"

Citeste tot interviul pe RFI