Cetatenii Republicii Moldova obtin de luni regim liberalizat de vize pentru calatorii in toate statele membre ale spatiului Schengen (plus Romania, Bulgaria, Cipru si Croatia), dupa aproape patru ani de negocieri, decizie a UE calificata drept una istorica de actuala guvernare pro-europeana de la Chisinau, care intentioneaza in scurt timp sa semneze si Acordul de asociere la UE, scrie Agerpres.

In acelasi timp, o mare parte din cetateni opteaza pentru aderarea tarii la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si considera liberalizarea regimului de vize drept o actiune care nu ii va aduce prea mari beneficii.

Din 28 aprilie, cetatenii moldoveni vor putea calatori fara vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a sase luni in toate statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE - Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. Acestia insa nu vor avea dreptul de munca, studii si reintregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar detinatorii pasapoartelor biometrice.

In prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni moldoveni care detin pasapoarte, aproximativ 750.000 au pasapoarte biometrice.

Republica Moldova a inceput negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize la 15 iunie 2010, la mai putin de un an dupa venirea la guvernare a actualei aliante pro-europene.

Initial, autoritatile anuntau ca aceste facilitati vor fi obtinute pana la sfarsitul anului 2012, iar actualul premier, fostul ministru al afacerilor externe Iurie Leanca a anuntat chiar ca va demisiona daca nu va finaliza negocierile pana la termenul respectiv.

La inceputul anului 2013, guvernul de atunci a declarat ca Leanca a depus o cerere de demisie, dar fostul premier Vlad Filat nu a acceptat-o. Chiar si asa, Republica Moldova este primul stat membru al Parteneriatului Estic care a obtinut liberalizarea regimului de vize.

Negocierile au inceput acum aproape patru ani, dar deciziile favorabile Republicii Moldova s-au intensificat la sfarsitul lunii noiembrie 2013, cand devenise clar ca Ucraina nu va semna Acordul de asociere, actiune preconizata pentru reuniunea Parteneriatului Estic de la sfarsitul lunii noiembrie 2013.

Unii analisti politici de la Chisinau sustin ca liberalizarea a fost urgentata de UE inclusiv in contextul situatiei din Ucraina.