Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vizitat, sambata, platforma laserului de la Magurele, declarand ca este impresionat si ca Uniunea Europeana a investit multi bani "in locul potrivit". Schulz a spus la finalul vizitei ca, in opinia sa, platforma "este un loc unic" si s-a declarat impresionat de calitatea a ceea ce a vazut, potrivit Mediafax.

"Ce am vazut aici este un exemplu minunat ca investitiile nationale si cele ale Uniunii Europene duc impreuna la o calitate inalta a cercetarii, cu efecte in ecomomie, investitii si dezvoltare. Ceea ce am vazut aici este, dati-mi voie sa spun, neasteptat si m-a impresionat mult. (...) Cred ca Uniunea Europeana a investit multi bani in locul potrivit. (...) Pentru ca vreau sa fiu mereu onest, trebuie sa recunosc ca nu am inteles tot", a spus presedintele PE.

Martin Schulz a adaugat ca platforma de la Magurele este un exemplu despre cum cooperarea nationala si europeana, la nivel politic si administrativ, construieste cadrul necesar pentru cercetare.

La randul sau, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, i-a multumit lui Schulz pentru vizita de la Magurele, dar si pentru faptul ca a sprijinit proiectul. "Fara sprijinul sau, proiectul nu ar fi fost aprobat in Parlamentul European si imi exprim public aceasta multumire. Este cea mai mare investitie romaneasca si europeana in cercetare si sunt convins, inca o data, ca de aici vom avea, in scurt timp, un premiu Nobel in Romania. Si pentru aceasta perspectiva, ii multumesc", a spus Costoiu.

Ministrul a subliniat, cu acelasi prilej, ca acest proiect este cea mai buna dovada a colaborarii dintre Guvernul Romaniei, Comisia Europeana si Parlamentul European. "Am reusit, intr-un an si trei luni de la preluarea mandatului, sa investim aproape un miliard de euro in cercetare, in infrastructuri de cercetare, in universitati, in institute de cercetare, in companii, in special in cercetarea aplicata. Aici, la Magurele, cercetarea aplicata se va adauga in viitor cercetarii fundamentale care se desfasoara", a mai spus ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Presedintele PE a fost insotit in vizita de la Magurele si de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetari in domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Magurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalate doua centre - ELI-Beamlines si ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) si, respectiv, Szeged (Ungaria).

Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele ar trebui finalizata pana in toamna lui 2014, pentru ca apoi sa fie instalate cele doua lasere de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017.

Ministrul Mihnea Costoiu spunea, in 2013, ca laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permenent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele va fi furnizat de compania franceza Thales, in cadrul unui contract de 60 de milioane euro.