Candidatul socialistilor europeni la presedintia viitoarei Comisii Europene, Martin Schulz, s-a declarat surprins, intr-un interviu pentru Agerpres, de "agresivitatea" si "ostilitatea" presedintelui Traian Basescu la adresa sa, spunand ca in spatele recentelor "observatii" ale sefului statului s-ar afla "un joc politic" ce face parte din campania electorala.

Martin SchulzFoto: Comisia Europeana

"Sunt putin surprins de agresivitatea presedintelui (Traian) Basescu, cu care am cooperat in ultimii ani intotdeauna foarte constructiv. Prin urmare, nu stiu de ce este, dintr-o data, atat de ostil fata de mine. As putea mentiona o lista lunga de convorbiri telefonice, intalniri si schimburi de opinii intre el si mine pentru solutii, de exemplu, pentru aderarea Romaniei la Schengen. El a gasit in mine un sustinator ferm. Prin urmare, sunt putin surprins. Nu inteleg ce se afla in spatele acestui lucru. Interpretarea mea este ca face poate parte din campania electorala", a afirmat presedintele Parlamentului European, aflat la Bucuresti pentru evenimentul de lansare a candidatilor aliantei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare si la cele parlamentare si locale partiale.

Martin Schulz a adaugat ca nu stie ce se afla in spatele "observatiilor" presedintelui Traian Basescu fata de el, estimand ca este vorba de un "joc politic pe care il joaca" seful statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Adevarul Live, ca "socialistii sunt cei care vor face compromisul si pe spinarea Republicii Moldova, si pe spinarea agresivitatii Federatiei Ruse in Europa''. ''Din acest motiv, orice vot dati socialistilor aici, in Romania, este un vot care va consolida o pozitie moderata vizavi de Rusia si nu suntem la momentul la care sa fim moderati in raport cu Rusia, ci trebuie masuri foarte clare, pentru ca Rusia sa inteleaga ca nu poate veni catre Vest", a spus seful statului roman.

El a adaugat ca "un Martin Schulz presedinte al Comisiei Europene va fi departe de sprijinul pe care ni l-au dat Barroso si Comisia Europeana sub conducerea presedintelui Barroso legat de Republica Moldova".

Vineri, intr-o declaratie facuta la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a afirmat ca, "pentru domnul Schulz, anexarea Crimeii era un fapt implinit si asta este si trebuie sa fim linistiti; probabil aceeasi abordare va avea daca se intampla si alte evolutii negative in defavoarea Romaniei".

In replica, candidatul socialistilor europeni la sefia viitoarei Comisii Europene a afirmat, ca "integritatea teritoriala a statelor suverane in Europa este de neatins' si ca a condamnat 'ferm incalcarea unilaterala a regulilor internationale de catre Rusia, prin anexarea Crimeii", precizeaza agentia de stiri citata.

"Integritatea teritoriala a statelor suverane in Europa este de neatins. Am condamnat ferm incalcarea unilaterala a regulilor internationale de catre Rusia, prin anexarea Crimeii la Rusia. Am condamnat-o ferm spunand, si o repet, ca un membru al Consiliului de Securitate, cu drept permanent de veto, folosindu-si dreptul de veto des spunand ca este o incalcare a regulilor internationale, este el insusi obligat sa respecte regulile internationale. Condamn ferm ce a facut Rusia. Este incompatibil cu regulile internationale. Dar, este un fapt ce s-a intamplat acolo. Asta am spus si nimic altceva", a declarat Martin Schulz.

El a mentionat ca "integritatea teritoriala a Republicii Moldova, la fel ca a Ucrainei si a celorlalte tari, nu ar trebui incalcata, iar daca rusii nu vor respecta aceasta integritate teritoriala, vor incalca inca o data regulile internationale si, de aceea, cred ca sanctiunile intr-un astfel de caz sunt absolut justificate".

"Aceasta a fost intotdeauna pozitia mea si aceasta este, apropo, pozitia Parlamentului European, intr-o majoritate covarsitoare. Cu atat mai mult am fost surprins de observatiile lui Traian Basescu. Nu stiu ce se afla in spatele lor, dar sunt politician si cunosc jocurile politice si cred ca este un joc politic pe care il joaca presedintele", a subliniat Martin Schulz.